Povestea sanatoriului TBC construit la Slatina, în 1939, de un fost medic militar

Sanatoriul TBC de pe strada Piteşti din Slatina ascunde o poveste neştiută despre fondatorul său, un medic militar din fostul judeţ Romanaţi, care a construit spitalul din banii săi, în vremuri în care tuberculoza era o boală incurabilă. Construit în anul 1939, sanatoriul a rămas în paragină de aproape două decenii după ce imobilul fost revendicat. Clădirea principală este construită în stilul arhitectonic neoromânesc.

Istoricul Aurelia Grosu povesteşte că spitalul TBC de pe strada Piteşti a fost fondat de doctorul Marin Soreanu, născut în anul 1899, în comuna Leu din fostul județ Romanați, în prezent în judeţul Dolj.

„Fiu de țăran, din clasele primare și până la absolvirea Facultății de Medicină din Cluj, a fost în fruntea promoției sale. Medic militar, demisionează din armată în anul 1931, pentru a-și împlini visul: construirea unui sanatoriu propriu, unde să-i îngrijească pe cei bolnavi de tuberculoză, pe atunci foarte răspândită și nevindecabilă. În anul 1939, din fonduri proprii finalizează «Sanatoriul Dr. Soreanu», o clădire impunătoare, în stil neoromânesc, pe care l-a dotat cu tot ce era necesar”, explicată istoricul slătinean.

Marin Soreanu moare la numai 45 de ani, pe 27 mai 1944, în urma unei infecții postoperatorii, dar moştenirea sa este continuată.

„Munca neobosită și trudnică a dr. Marin Soreanu este continuată de medicul ftiziolog Constantin Lupașcu, iar în anii 1970 de medicul pneumoftiziolog Aneta Ciocan. Sub directoratul dr. Aneta Ciocan s-a construit un corp nou, în partea stângă a Sanatoriului Soreanu, s-a înființat o secție pentru copiii afectați de tuberculoză, mărindu-se numărul de paturi de la 50 la 150”, mai spune Aurelia Grosu.

Din jurul anului 2000, spitalul este abandonat, fiind revendicat de urmașii indirecți ai familiei Soreanu, intuind că miza terenului este uriașă.

O parte din imobil și teren aparțin Consiliului Județean, iar restul, unei societăți comerciale. În această situație, autoritățile spun că nu pot să ia nicio măsură privind destinația acestei clădiri, care a devenit adăpost pentru oamenii străzii.

Deocamdată, clădirea va rămâne la același stadiu, pentru că situația juridică este complicată. O parte din clădire și imobil se află în proprietatea Consiliului Județean, iar restul a aparținut unui moștenitor testamentar. Acesta a vândut partea sa unei societăți comerciale, care și-a manifestat intenția de a achiziționa și jumătatea ce îi revine CJ Olt. În acest sens a fost organizată o licitație, însă fără niciun rezultat.

Suma cerută de Consiliul Județean Olt pentru terenul pe care îl deține la fostul spital TBC a fost de 384.600 de lei, iar pentru imobil, 26.000 de lei. Valoarea a fost stabilită de un evaluator autorizat, însă îi nemulțumește pe ceilalți proprietari. Așa că situația nu are o rezolvare în viitorul apropiat. Până când va fi stabilită soarta acestui imobil, clădirea se degradează și mai rău, de la un an la altul.