Pericolul din dulapul tău. Din ce substanțe chimice sunt realizate pungile și cum îți afectează sănătatea

Introduse pe piață în anii ’70, pungile de plastic au ajuns să reprezinte mai bine de jumătate din sacoșele vândute de magazinele alimentare. Sunt ușoare, ieftine și o alegere convenabilă atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzători. Totuși, chiar dacă sunt la îndemână, să nu uiți că sunt produse dintr-o serie de substanțe chimice și creează probleme nu doar pentru mediu, cât și dublu pericol pentru sănătatea ta.

În timp ce aproximativ 9% din materialul plastic colectat este eligibil pentru programele de reciclare, restul stă în depozite sau, în cel mai rău caz, ajunge în natură, unde poate rămâne chiar sute de ani sau mai mult. Statisticile arată că plasticul reprezintă aproximativ 13% din fluxul total de deșeuri, care se ridică la peste 32 de milioane de tone.

Pe lângă efectele negative pe care poluarea mediului înconjurător le are asupra organismelor, folosirea pungilor de plastic afectează sănătatea și prin simplul fapt că intră în contact cu mâncarea pe care ajungi să o consumi.

Din ce sunt realizate pungile de plastic și de ce sunt nocive pentru sănătate

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania sunt de părere că păstrarea alimentelor în pungi de plastic poate prezenta anumite pericole pentru om.

Pungile alimentare sunt fabricate din polietilenă, iar când produsele sunt depozitate în sacoșe de plastic, substanțele chimice pot ajunge în alimente și apoi să fie ingerate. De-a lungul timpului, acestea au fost asociate cu modificări ale țesuturilor, leziuni genetice, erori cromozomiale, avort sportan, debut precoce al pubertății și modificări hormonale.

La copii, ingerarea acestor substanțe chimice poate provoca degradarea sistemului imunitar în curs de dezvoltare și duce la dezechilibre hormonale.

Ce alternative ai pentru pungile clasice de plastic

În vreme ce săculeții clasici de plastic au nevoie de o perioadă de timp foarte lungă pentru a se descompune, pungile biodegradabile se alterează pe parcursul mai multor luni, acest proces fiind influențat de materialele din care sunt realizate.
 
În comerț se găsesc pungi maieu ecologice, rezistente și ideale pentru cumpărăturile de zi cu zi, fiind la fel de utile ca cele obișnuite. Aceste sacoșe prietenoase cu mediul sunt fabricate din celuloză și sunt 100% biodegradabile și compostabile.

În plus, pe lângă faptul că reduc semnificativ nivelul de poluare a mediului, alimentele transportate în pungi bio sunt mai sănătoase, întrucât aceste sacoșe sunt alcătuite din materiale ce nu eliberează toxine.

Pentru realizarea pungilor de plastic, se consumă o mulțime de resurse, inclusiv ulei. Conform unor estimări, anual este nevoie de până la 100 de milioane de barili de petrol pentru a fabrica toate sacoșele de plastic din lume.

Cu toate acestea, o pungă este utilizată, în medie, doar 20 de minute și are nevoie de zeci de decenii pentru a se descompune, ajungând să afecteze considerabil calitatea vieții. Chiar și aruncate în mod responsabil, pungile de plastic ajung să stea multă vreme în depozitele de deșeuri, astfel că înlocuirea lor cu unele ecologice poate face diferența pentru sănătatea ta.

Sursa foto: Shutterstock.com