NLP, cea mai evoluată intervenţie endoscopică litiazică, la Spitalul Slatina. Urologul Răzvan Cazangiu: „Poţi spune că, în sfârşit, ai apărut pe hartă"

De câteva luni, la Urologia Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina se face un nou tip de intervenţie care îi ajută pe pacienţii cu pietre la rinichi să plece acasă în mai puţin de trei zile, recuperaţi aproape 100%, fără chinurile eliminării calculilor pe cale naturală. Îmbucurător este că această operaţie se poate face şi la Slatina,

NLP, nefrolitotriţia percutanată, este o intervenţie endoscopică înaltă, destinată calculilor renali care nu pot fi accesaţi prin intermediul ureteroscopiei sau litotriţiei extracorporeale. Prin acest tip de procedură se elimină calculii de volum mare, de cel puţin 1,5 centimetri în diametru.

Astfel de operaţii se mai fac doar în câteva centre universitare mari, nici măcar în toate, iar în spitale judeţene sunt o raritate. În partea de sud a ţării, Spitalul Slatina este pionier.

„Este o intervenţie endoscopică ce presupune atât o echipă operatorie mai mare, cât şi un necesar de aparatură complex. Este minim invazivă, cu minimă traumă, cel puţin externă, pentru pacient, abordul este minim, totul se face radioghidat, endoscopic. Acesta este marele avantaj, prin această intervenţie evităm operaţia clasică. Este benefică pacientului, pentru că are o durată de spitalizare destul de redusă pentru patologia pe care o are şi restul variantelor pentru a scăpa de această problemă. În lipsa complicaţiilor, vorbim de o spitalizare de aproximativ 72 de ore, comparativ cu o operaţie clasică, cel mai probabil cu excizie de coastă, cu o plagă destul de serioasă, unde trebuie făcută o piolitotomie şi recuperarea este de cel puţin şapte, până la zece zile”, spune medicul Răzvan Cazangiu, şeful Secţiei de Urologie.

La NLP se pretează pacienţi de orice vârstă, dar preoperator se stabileşte dacă bolnavul este viabil pentru operaţie.

„Ne interesează dacă pacientul stă bine cu timpii de coagulare, dacă mai are şi alte comorbidităţi semnificative, situaţia cardiacă să îi permită un astfel de tip de intervenţie, dacă are probleme cu coloană întrucât îţi trebuie o anumită poziţie pe masa de operaţie. Preoperator, pacientului i se fac o serie de investigaţii, printre care o tomografie, se stabileşte tipul de calcul şi se decide dacă se pretează pentru o astfel de intervenţie. Nu este operaţie cu indicaţie acută, este una curativă, programată, în urma căreia pacientul vrea să scape de o problemă pe care o poate avea de ani de zile”, a adăugat urologul slătinean.

Faţă de alte intervenţii prin care un bolnav poate scăpa de pietrele la rinichi, prin NPL nu mai trece prin chinul eliminării naturale a calculilor.

„Prin NLP, în momentul finalizării intervenţiei chirurgicale, avem o rată destul de mare de stone free, fără calculi. Teoretic, avem un rinichi curat, iar pacientul nu mai are niciun fel de probleme cu eliminarea pietrelor. Într-adevăr, rata de stone free este undeva la 70-80%, ceea ce înseamnă că mai pot fi mici fragmente. Prin acest abord prin NLP, fiind unul fix, într-o anumită parte a rinichiului, nu se pot aceesa decât anumite părţi, pe unde ai făcut traectul de puncţie. Asta înseamnă că mici fragmente pot fugi în alte părţi ale rinichiului, dar problema în esenţă este rezolvată”, a declarat Răzvan Cazangiu.

Investiţia în aparatura medicală pentru a se putea realiza o astfel de procedură a fost de aproximativ 100.000 de euro.

„Pentru a face acest tip de intervenţie îţi trebuie o trusă specială pentru abordul endoscopic, un litotritor special sau laserul, pe care noi îl avem, un braţ radiologic, prin care ne putem ghida astfel încăt să ştim ce facem în interior. Acest tip de procedură necesită atât ustensile medicale video, cât şi radiologice. De aproximativ un an de zile, s-a achiziţionat o bună parte din aparatura medicală pentru a face un anumit tip de NLP, nu orice dimensiune a calculilor se poate preta pentru ce aveam noi momentan. Urmează să achiziţionăm încă un aparat de litotriţat, un litotritor special, care face faţă calculilor cu rare forme. Momentan avem doar laser. Ne trebuie un aparat balistic ultrasonic combinat, ca să avem o eficienţă intraoperatorie, să şi spargem calculul şi să avem şi o durată mică de operaţie”, mai spune şeful Secţiei de Urologie.

În cele şase luni, de când la Urologia Slatina se face această intervenţie, 13 pacienţi au fost operaţi cu succes.

„Poţi spune, dacă faci acest tip de intervenţie, că în sfârşit ai apărut pe hartă. Pentru centrele mici este o raritate, în sudul ţării, cu siguranţă, nu se face. Aş putea spune că este regina intervenţiilor endoscopice de natură urologică, este cea mai evoluată intervenţie endoscopică litiazică”, a concluzionat medicul Răzvan Cazangiu.