Administraţie

2019-12-10, 12:14:22

FOTO. Lucrările de restaurare de la Biblioteca „Virgil Carianopol”, finalizate anul viitor. Caracalenii iubitori de carte vor avea parte de un sediu modern

Lucrările de restaurare, consolidare și echipare de la Biblioteca „Virgil Carianopol” din Caracal sunt în plină derulare, acestea urmând să fie finalizate anul viitor. Caracalenii iubitori de carte vor avea parte de un sediu modern. Constractul de finanţare a restaurării Bibliotecii „Virgil Carianopol” Caracal a fost semnat în august 2017, termenul de execuţie fiind de 33 de luni.

Biblioteca ce a fost înfiinţată în 1936 găzduieşte un fond de carte de 75.000 de unităţi.

„Primăria Caracal reabilitează sediul actual al bibliotecii municipale cu fonduri europene, proiectul vizând restaurarea, consolidarea și dotarea clădirii ce găzduiește un fond de carte de 75.000 de unități. Caracalenii iubitori de carte vor avea parte de acum înainte de un sediu modern și dotat corespunzător. Proiectul este realizat cu fonduri nerambursabile, în valoare de peste 10,2 milioane de lei, lucrările fiind estimate la 33 de luni. Biblioteca din Caracal a fost înființată în 1936, în librăria fraților Mărculescu, de-a lungul timpului fiind mutată în mai multe locații. În 1998, Consiliul Local a hotărât ca Biblioteca orăşenească să poarte numele poetului caracalean, Virgil Carianopol”,
se arată în comunicatul autorităţilor caracalene.

În urma implementării proiectului, pe lângă secțiile „clasice” ale instituției, săli de lectură, secție pentru copii, secții pentru adulți, secție de carte în limbi străine, biblioteca va avea şi o ludotecă, un atelier de conservare a cărții şi o sală multimedia, iar în curtea interioară va fi amenajată o sală de spectacole.

Proiectul cu fonduri europene va permite şi dezvoltarea serviciilor de utilizare a calculatoarelor prin intermediul programului Biblionet.

De-a lungul timpului, biblioteca municipală a funcţionat în mai multe sedii. Primul dintre acestea a fost la parterul fostei Case Parohiale, din strada C. Poroineanu, ulterior Jean Dobrescu. Apoi, s-a mutat la parterul caselor Uţă, din strada Cuza Vodă. În 1958, a funcţionat în sediul fostului Palat al Justiţiei, unde era şi sediul Casei de Cultură şi cel al Consiliului Local pentru Cultură fizică şi Sport. În anul 1960, este mutată pe strada Borsec, iar în 1993 pe strada Carpaţi. Din anul 2002, instituţia funcţionează în sediul de pe strada Iancu Jianu, nr.18 A, o clădire de patrimoniu.

Fondul de carte al Bibliotecii Municipale se ridică astăzi la 75.000 de volume, distribuite în cele cinci secţii ale acesteia: sala de lectură, adulţi - beletristică, adulţi - carte de specialitate, copii şi filiala de cartier. În colecţiile bibliotecii se regăsesc publicaţii din secolul al XIX-lea din donaţiile lui Ilie Mărculescu şi Ilie Constantinescu, în limbile greacă, turcă, germană, franceză, engleză, ediţiile Princeps ale poeziilor lui Mihai Eminescu, Enciclopedia Britannica sau Tout L’Universe. Biblioteca mai dispune de o secţie de prelucrare carte şi de o sală a presei, care găzduieşte un important fond de periodice (ziare şi reviste). Anual, instituţia organizează Festivalul Naţional de poezie Virgil Carianopol, iar periodic mese rotunde, expoziţii de carte, recenzii, întâlniri cu scriitori.

Comentarii

Redacţia

2019-12-10 12:14:22

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...