Doru Viorel Ursu şi-a lansat, la Slatina, trilogia „Sânge şi carne de om”

Doru Viorel Ursu, ministru de Interne al României în perioada iunie 1990-octombrie 1991, şi-a lansat, ieri, la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” din Slatina, trilogia „Sânge şi carne de om”, care cuprinde volumele: „Decembrie 1989. Drama unui minister”, „Sibiu 1989. Acvariul groazei” şi „Enigma mieilor”. Cele trei volume aduc în memoria celor care le citesc evenimentele tragice ale revoluţiei din 1989.

Vor românii să ştie adevărul? Vrea România să fie stat de drept cu adevărat? Au fost sacrificaţi oamenii la Revoluţie ca nişte miei fără vină? Sunt întrebări la care autorul, după două decenii şi jumătate de la evenimentele care au marcat această naţiune, încă mai caută răspunsuri. Alături de Paul Matiu, directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu”, moderatorul acestei manifestări, la eveniment au mai fost prezenţi simpatizanţi ai autorului, dar şi iubitori de carte.

 

În expozeul său, profesorul Ion Ivaşcu a făcut un scurt rezumat al trilogiei „Sânge şi carne de om” - o trilogie care vorbeşte despre „profundul caracter antinaţional al unor grupuri de interese care acaparează valorile în interes propriu”, despre manipularea din decembrie 1989 printr-un război fratricid şi folosirea războiului mediatic şi a diversiunilor de către specialişti. În continuare, profesorul Cecilia Romaniuc a ţinut să releveze faptul că, din păcate, oamenii au fost întotdeauna sub roata istoriei. Doru Viorel Ursu a ţinut să-şi înceapă discursul prin a mulţumi că a fost primit „în Oltenia natală”.

 

„Mulţumesc cu atât mai mult pentru că de ceva zile am ajuns să fiu, pentru convingerile mele, interzis în propria mea ţară. Am ajuns să fiu interzis în emisiunile televizate, dar şi la evenimente, oriunde am fost, în Transilvania, în Moldova sau în Muntenia”, a spus avocatul Doru Viorel Ursu.

 

Nu ştim dacă în spusele fostului ministru de Interne există un sâmbure de adevăr sau acestea reprezintă doar o strategie de imagine, mai cu seamă că pe parcursul întâlnirii de ieri, Ursu a dezvăluit că nu este exclusă posibilitatea de a candida la viitoarele alegeri pentru preşedinte. Este, însă, de apreciat faptul că se numără printre puţinii demnitari care au curajul să spună lucrurilor pe nume, chiar dacă adevărul supără. După 25 de ani, Viorel Ursu susţine cu convingere că evenimentele din decembrie 1989 au avut un puternic caracter antistatal pentru că a opus Ministerul de Interne, Ministerului Armatei. Multe dintre aspectele relevate în această trilogie au fost descoperite în perioada în care Ursu a fost ministru de Interne.

 

Doru Viorel Ursu s-a născut pe 1 martie 1953, la Drobeta Turnu-Severin şi este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. Şi-a început activitatea profesională ca procuror în cadrul Parchetului Sectorului 2, iar în anul 1980 devine judecător la Tribunalul Militar Bucureşti pentru ca în 1989 să devină preşedintele acestui organism judecătoresc militar. Pe 14 iunie 1990 este numit ministru de interne în guvernul Petre Roman, funcţie ocupată până pe 16 octombrie 1991, când este revocat şi, ulterior numit secretar de stat în Ministerul de Externe. În perioada 1992-1996 ocupă fotoliul de deputat de Argeş şi membru al Comisiei de Control a SRI. În 1997 îşi dă doctoratul în Drept Penal şi devine conferenţiar universitar. Se retrage din viaţa politică şi universitară şi îşi continuă cariera în avocatură.