Actualitate

2021-10-19, 11:16:16

Cum te deplasezi la locul de muncă dacă ai maşina în service

Nici un sofer cu experienta nu este strain de mici incidente in trafic, dintre care unele sunt soldate cu consecinte pagubitoare serioase. Daca ai avut nenorocul sa fii implicat intr-un accident auto din vina celuilalt participant la trafic, afla ca legea iti permite sa inchiriezi o masina noua, pe cheltuiala asiguratorului. In ce conditii primesti despagubirea si cum trebuie sa procedezi, afli in randurile de mai jos.

Iata pasii pe care sa ii urmezi in procedura de obtinere a masinii pentru inlocuire

Prin incheierea RCA-ului primesti gratuit o masina noua din aceeasi clasa cu cea avariata. Dreptul de folosire a autovehicului nou se extinde pe toata perioada cat masina ta se afla in service, sau pana cand primesti oferta de despagubire pentru Dauna Totala Economica. Aceste drepturi sunt oferite prin legea 132/ 2017 referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, prin completare cu Norma 20/2017 a ASF. Astfel, asiguratorul este obligat sa deconteze executarea lucrarilor de reparatie a autovehiculului si in plus, sa ofere dreptul de folosire in perioada reparatiei a unei masini dintr-o clasa similara sau inferioara cu cea a masinii avariate.

⦁    Completarea actelor
Partea pagubita completeaza constatarea amiabila sau declaratie la politie. Astfel, vei intra in posesia avizului de introducere auto in service.
Pagubitul trebuie sa deschida dosarul de dauna la asiguratorul vinovatului si sa primeasca nota de constatare. 

⦁    Solicitarea serviciilor service-ului de reparatie
 Partea vatamata se prezinta la un service auto cu talonul de inmatriculare, actul de identitate si nota de constatare. Ulterior, ti se elibereaza avizul pentru reparatie. In termen de 10 zile de la depunerea documentelor solicitate pentru stabilirea daunelor, asiguratorul este obligat sa despagubeasca victima.

⦁    Solicitarea de utilizare a masinii inchiriate
Cu aceste acte la dosar, partea pagubita va apela o firma de inchirieri auto. Aici vor fi transmise urmatoarele date: denumirea service-ului si datele de contact ale consilierului de service. Pe baza asigurarii RCA online de la Asiguraricontactless.ro sau in forma materiala, dupa caz, soferul poate merge la orice service doreste pentru a-si repara masina. Astfel, nu i se impune o institutie de reparatii auto agreata de asigurator. Asiguratorul nu este obligat sa iti puna la dispozitie o masina, ci tu ai dreptul sa faci o solicitare in acest sens. Daca ai apelat serviciile online ale unui broker in asigurari contactless poti folosi varianta politei pe care ai primit-o pe email. Masina de inlocuire poate fi luata exclusiv de la companiile de inchirieri auto.

⦁    Stabilirea termenului pentru exercitarea dreptului de folosire a vehiculului inchiriat
Prin devizul de reparatie, se face suma numarului de zile in care ai drept de folosire a autovehiculului primit la schimb. Daca se constata ca masina necesita minim patru ore sa fie reparata, atunci soferii au dreptul sa primeasca un vehicul de inchiriat. Conform legii, patru ore de reparatie inseamna 24 de ore de folosire a masinii inchiriate. Nu se iau in calcul la totalul de patru ore si timpul in care se livreaza piesele de schimb. De asemenea, persoanele pagubite pot primi decontari la transport daca refuza dreptul de a inchiria o alta masina.

⦁    Calcularea sumei pentru despagubirea partii civile
Compania de asigurari stabileste valoarea despagubirilor la care partea vatamata are dreptul, cuantum realizat pe baza preturilor practicate in perioada respectiva de catre service-uri de reparatii.

In concluzie, incheierea unei polite de asigurare iti ofera avantaje incepand cu modalitatea de solicitare si plata online care sa te scuteasca de drumuri si stat la randuri, pana la respectarea tuturor nevoilor, pentru ca tu sa iti poti desfasura in continuare activitatea in conditii de maxima siguranta.

 Sursa foto: Shutterstock.com


Comentarii

Redacţia

2021-10-19 11:16:16

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...