Eveniment

2015-10-25, 16:59:18

„Piaţa de gros” de la Pleşoiu, mutată de pe DN64. Zeci de olteni şi-au pierdut viaţa încercând să-şi vândă legumele

Comerţul cu legume de pe marginea DN64 a făcut, în ultimele două decenii, zeci de victime. În încercarea de a vinde legumele, neatenţi, producătorii olteni sunt implicaţi în diferite accidente rutiere, multe dintre ele mortale. Autorităţile locale au fost nevoite să schimbe regulile după ultimul accident produs în zonă, în această toamnă, mutând „piaţa de gros” înspre Doba.

Bazinul legumicol Pleşoiu-Strejeşti-Grădinari este cunoscut în toată ţara pentru cantităţile mari de legume ce se produc în această zonă. Astfel, de-a lungul timpului, s-a împământenit comerţul din faţa porţii sau de la diferite intersecţii.


Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli „Agrostar” Olt, Ion Păunel, a precizat că unii producători au plătit tribut acestui comerţ stradal.


„Fermierii din bazinul legumicol Pleşoiu-Strejeşti-Grădinari nu îşi pot desface produsele în marile pieţe, pentru că unii nu îşi permit, unii sunt foarte bătrâni, iar alţii nu au loc în pieţe. Astfel, s-a făcut acest comerţ din faţa porţii si în anumite intersecţii. După ce îşi recoltează marfa, fermierii ies la poartă să o vândă. Noi am semnalat aceste aspecte, iar în urmă cu ceva timp s-a emis o lege prin care se interzicea comerţul în zone neautorizate. Legea nu a avut succes, iar din păcate unii au plătit tribut”, a spus Păunel.

 

Acesta a menţionat că în ultimele două decenii cel puţin zece-cincisprezece producători au murit fiind implicaţi în accidente rutiere, încercând să-şi vândă legumele. Ultimul accident a alertat autorităţi, care au fost nevoite să ia măsuri, mutându-i pe comercianţi într-un spaţiu în apropierea drumului naţional.


„În ultimi 20 de ani, cel puţin zece-cincisprezece persoane au murit din cauza accidentelor în care au fost implicate. Graba fermierilor de a-şi vinde produsele, traficul intens şi aglomeraţia au dus la aceste tragedii. Cel mai recent caz s-a întâmplat cu o lună în urmă, la Pleşoiu, în intersecţia cu satul Doba. Acest eveniment a pus puţină ordine printre producătorii din această zonă, fiind mutaţi într-un alt spaţiu. Aceste zone existau şi înainte, însă fermierii refuzaseră să se instaleze aici pe motiv că nu sunt vizibili. După accident, producătorii au fost nevoiţi să se mute în acest spaţiu”,
a adăugat Păunel.


Primarul din Pleşoiu, Iulian Preda, a precizat că producătorii din zonă au fost mutaţi pe drumul comunal, înspre Doba.


„Am găsit soluţii pentru comercianţii din zonă, aceştia fiind mutaţi pe drumul comunal, la 50-60 de metri de DN64. Acum, aceştia s-au conformat, pentru că şi poliţia a făcut presiuni şi nu au mai fost lăsaţi la marginea drumului naţional. Noi am încercat să facem o piaţă pe GAL, însă nu au fost bani suficienţi”, a spus primarul. 


 

 

Comentarii

Redacţia

2015-10-25 16:59:18

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...