Şi în acest an şcolar, în judeţul Olt, vor mai funcţiona şcoli şi grădiniţe care au toaleta în curte, potrivit informaţiilor remise de Instituţia Prefectului.
Potrivit sursei citate, încă mai avem 10% din şcolile din judeţ care au toaletă în curte. Totodată, 56% dintre şcoli au fosă vidanjabilă, ceea ce înseamnă că n-au canalizare.
122 de clădiri funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. În timp ce din 514 clădiri, 314 nu au executat lucrări de investiţii aşa că nu necesită autorizaţie de securitate la incendiu.
În schimb, peste 20% dintre şcolile din judeţ Olt nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.
Ministrul Deca, investiţii zero pentru şcolile cu latrine
Nicio școală cu toaletă în curte din cele 180 luate în evidența lunii septembrie de anul trecut n-a fost modernizată până acum, cu câteva zile înainte de începerea noului an şcolar.
Acest lucru înseamnă că nicio investiție nu a fost făcută de la începutul anului școlar trecut și până acum, în prag de început de an școlar nou, pentru a scădea sau chiar reduce la 0 numărul școlilor cu toalete în exterior, deși șefii de guvern din ultimii ani recenți și lideri de partide politice au ieșit în repetate rânduri spunând că astfel de situații nu ar trebui să mai existe.
În luna mai 2022, un număr de 126 de unități de învățământ preuniversitar de stat erau pe lista aprobată de Guvern pentru primirea de fonduri ca să construiască toalete, în locul latrinelor existente. Tot în primăvara anului trecut, ministrul Educației a anunțat că dacă acești bani alocați acum vor fi investiți, conform planului, ar mai rămâne 199 de structuri cu latrine
Anul școlar 2023-2024 va începe pe data de 11 septembrie și se va termina pe 22 iunie. Și anul acesta, la fel ca anul școlar 2022-2023, va fi împărțit în 5 module, între care elevii vor avea vacanțe.