Fonduri europene pentru restaurarea Mănăstirii Brâncoveni. Investiţie în valoare de 5 milioane euro (FOTO)

Mănăstirea Brâncoveni a fost restaurată integral cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Lăcașul de cult, care se află la o distanță de 20 de kilometri de Slatina, este ținta unui proiect ambițios, în valoare de aproape 5 milioane de euro.

Lăcașul de cult, ale cărui origini datează din secolul al XVII-lea, a fost ctitorit de către domnitorul Matei Basarab, care a copilărit la Brâncoveni. Constantin Brâncoveanu, care își petrecuse aici copilăria și adolescența, și doi dintre fiii săi sunt cei care au ridicat, însă, biserica cea mare a mănăstirii. De altfel, la Brâncoveni, sunt înmormântați mai mulți membri ai familiei domnitorului.

Desființată de Gheorghe Gheorghiu-Dej, Mănăstirea Brâncoveni a devenit cămin de bătrâni până în anii ’70, când au început reparațiile pentru redeschiderea ei în anii ’80.

Din vremea domnitorului Matei Basarab, se păstrează turnul-clopotniță, spațioasele pivnițe boltite, precum și zidul de apărare prevăzut cu creneluri.

Trecerea timpului și excesul de umiditate din sol au afectat structurile de rezistență ale clădirilor, ale căror fundații sufereau de infiltrații de apă. Din acest motiv, una dintre lucrările executate în cadrul proiectului de consolidare și restaurare a vizat realizarea unui sistem de preluare a apelor din pânza freatică și a precipitațiilor într-un dren de adâncime, care să protejeze fundațiile și clădirile.

Lucrările din Palatul Domnesc au urmărit să redea sălilor specificul brâncovenesc. Totodată, a fost amenajat un spațiu exterior cu destinația de lapidarium, unde vor fi expuse coloane din piatră și alte obiecte provenite de la biserici demolate de regimul comunist.

Corpul de sud al ansamblului arhitectural a fost consolidat, în timp ce lucrările la corpul de vest au avut ca scop restaurarea parterului cu destinația de lapidarium și redesenarea fațadei în stil brâncovenesc. De asemenea, s-a intervenit pentru consolidarea, restaurarea și conservarea componentelor artistice din piatră, precum coloane sau ancadramente, au fost modernizate instalațiile electrice, termice, sanitare și a fost realizat un sistem de hidranți exteriori.

„S-a făcut o drenare, în spatele muzeului, să se colecteze apa, să eliminăm umiditatea. După aceea, s-a intervenit la muzeu. Au fost refăcute toate camerele din interiorul muzeului. De asemenea, la corpul de clădire din sud, s-a intervenit la acoperiș, s-a făcut o bibliotecă foarte frumoasă“, a povestit Eufrosina Stancu, maica stareță a Mănăstirii Brâncoveni.

[gallery td_select_gallery_slide="slide" size="medium" ids="93945,93944,93943,93942,93941,93940,93939,93938,93937"]

Proiectul de consolidare, restaurare, reconstituire, conservare și punere în valoare a ansamblului arhitectural este gestionat chiar de Mănăstirea Brâncoveni. Lucrările, care au fost finalizate și urmează să fie recepționate, au avut o valoare totală de aproximativ 21,6 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 21,2 milioane de lei. Investițiile sunt derulate în cadrul Axei Prioritare 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

CITEŞTE ŞI: VIDEO | Fermierii primesc bani europeni pentru panouri fotovoltaice instalate pe acoperişurile fermelor