Electrocarbon, mătrăşită pas cu pas

Cumpărată ilegal în 2003 de SC Metaleuroest SRL Câmpina, firmă controlată de oamenii de afaceri Emil Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, SC Electrocarbon SA Slatina, un etalon pentru metalurgia românească înainte de 1989, se apropie din ce în ce mai mult de ziua în care îi va fi pus lacătul pe poartă. Noii acţionari au scos la mezat instalaţia de producere a electrozilor siderurgici, adică obiectul de activitate pentru care a fost creată, în 1968, fabrica. Asta după ce noii stăpâni au muls-o de sume uriaşe de bani, în vreme ce valuri succesive de disponibilizări au lăsat pe drumuri sute şi sute de muncitori, şi după ce trei oameni au intrat în puşcărie exact din cauza tranzacţiei prin care Metaleuroest SRL a intrat în posesia pachetului de acţiuni graţie căruia a devenit acţionar majoritar la Electrocarbon.

În Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) din data de 25 ianuarie 2012, acţionarii Electrocarbon aprobau vânzarea, prin licitaţie pe bază de oferte, a fluxului de electrozi, activ compus din 11 hectare de teren, o suprafaţă construită de 73.500 mp şi echipamente tehnice reprezentând linia de producţie a electrozilor siderurgici care a hrănit, timp de peste două decenii, circa 5.000 de familii ai căror membri îşi desfăşurau activitatea profesională aici, înainte de 1989. AGEA de la acea dată însărcina Consiliul de Administraţie să întreprindă demersurile necesare întocmirii dosarului de prezentare a activului pus în vânzare, oferta de vânzare şi condiţiile de participare la licitaţie. 


Întruniţi din nou şapte luni mai târziu, la 13 august 2012, noii acţionari ai Electrocarbon aveau să aprobe şi rapoartele de evaluare a bunurilor scoase la vânzare, elaborate de SC Colliers Internaţional SRL şi SC CS Invest Consulting SRL, precum şi preţul minim de pornire a licitaţiei, stabilit la 16 milioane de euro, împuternicind totodată Consiliul de Administraţie să demareze organizarea licitaţiei. N-ar fi lipsit de noimă să spunem că unul dintre evaluatorii angajaţi de conducerea Electrocarbon, SC CS Invest Consulting SRL, s-a aflat, în 2010, în vizorul procurorilor DNA Iaşi după ce o societate controlată de stat a fost prejudiciată cu 2,3 milioane de euro.

Manevre


Ulterior, acţionarii au anulat, în mod cu totul şi cu totul curios, organizarea licitaţiei, chiar dacă, spun surse din cadrul companiei, au apărut anumiţi investitori interesaţi. Odată cu anularea vânzării, acţionarii companiei au hotărât, în Adunarea Generală Extraordinară din 4 martie 2013, înfiinţarea unei firme care să preia activele în discuţie, ca aport în natură al Electrocarbon, unicul acţionar al SRL-ului. Firma se va numi Basic Industry SRL şi va constitui ambalajul în care va ar fi repus în vânzare „fluxul de electrozi”, făcând astfel oferta mai atractivă, potrivit conducerii companiei. În realitate, este greu de crezut că cei care au cumpărat Electrocarbon pentru a anula concurenţa SC Elsid SA Titu pe piaţa electrozilor siderurgici vor lăsa un investitor serios să le pună probleme pe acest segment industrial. Pentru că acesta a fost scopul cumpărării, pe mai nimic, al Electrocarbon: eliminarea concurenţei cu care se confrunta SC Elsid SA Titu, controlată tot de Metaleuroest Câmpina.


Reamintim că Emil Tufan şi Mihai Anastasescu au cumpărat, la începutul anului 2003, 3.404.572 de acţiuni nominative, cu preţul de 25.000 lei/acţiune, la SC Electrocarbon SA. Pachetul a fost achiziţionat de la Rafo Oneşti, controlată de omul de afaceri Corneliu Iacobov prin SC Imperial Oil SA. Tranzacţia s-a făcut ilegal, ocolind prevederile Legii pieţei de capital printr-o jonglerie ce trebuia să mascheze suma mică pe care Metaleuroest avea s-o plătească: 26.772.000.000 ROL, în condiţiile în care valoarea reală a acţiunilor era de 85.114.000.000 ROL. Tranzacţia avea să arunce SC Rafo SA în faliment, iar pe Corneliu Iacobov, ca şi pe doi dintre locotenenţii acestuia, Toader Găureanu şi Marin Marin, în puşcărie. Beneficiarii tranzacţiei au scăpat teferi, ca şi cei care conduceau atunci Electrocarbon, fostul sindicalist Teodor Cărămizaru&Co. (Liviu Ţugulan şi Eracle Ciocârlan), deşi aceştia din urmă fuseseră cercetaţi în dosarul în care s-au dat condamnările în calitate de învinuiţi.

Cine, ce, cum

La această oră, compania din Slatina este controlată de omul de afaceri Laurenţiu Vasile Dascălu prin firma Vivaio SRL Câmpina, care deţine peste 50,8 % din acţiunile Electrocarbon. Metaleuroest controlează un pachet de acţiuni de 21,3 %, iar Ekomin Titu, care aparţine unui anume Constantin Ortan, are 20,6 % din acţiuni. Deşi, oficial, nu mai deţin pachetul majoritar de acţiuni la Electrocarbon, cei care au cumpărat ilegal cele peste 3,4 milioane de acţiuni în 2003 fac cărţile aici şi azi, Tufan şi Anastasescu controlând fiecare vot care se dă în adunările generale ale acţionarilor. Şi asta pentru că Dascălu şi Ortan sunt doar nişte unelte utilizate în afaceri de Emil Tufan şi Mihai Anastasescu. Prin 2007, acţionarul de la Ekomin a cumpărat un teren la Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, de la primăria oraşului, cu preţul de 423.500 lei, pe care la scurtă vreme l-a vândut societăţii Soceram SA Bucureşti, firmă controlată de aceiaşi Emil Tufan şi Mihai Anastasescu, prin Metaleuroest şi Elsid SA.


Laurenţiu Dascălu a făcut şi el în trecut afaceri imobiliare cu Tufan şi Anastasescu. Mărturie stă un teren de peste 231.000 mp pe care cei doi l-au cumpărat de la Dascălu pe raza comunei Păuleşti, judeţul Prahova şi pe care l-au revândut, în 2007, unei societăţi comerciale din Bucureşti cu un profit bun. Apoi, SC Vivaio SRL este fosta societate comercială Clorofila SRL, deţinută de Tufan şi Anastasescu şi cumpărată de la aceştia de Laurenţiu Dascălu, în 2003. Cu toţii au pus umărul la schimbarea obiectului de activitate al Electrocarbon în beneficiul celui de-al doilea producător de electrozi siderurgici din ţară, SC Elsid SA Titu şi, acum, la vânzarea unei părţi importante din activele companiei de la Slatina. O vânzare suspectă căreia îi va urma mătrăşirea altor active după ce acţionarii vor aproba, în adunarea generală extraordinară din 26 aprilie a.c., scoaterea din uz a mai multor mijloace fixe şi obiecte de inventar. Nu întâmplător conducerea a decis de curând un nou val de disponibilizare de personal, trimiţând acasă peste 50 de angajaţi. N-ar fi de mirare ca cumpărătorul să fie, în final, chiar Elsid Titu, şi nici ca pentru o asemenea tranzacţie să fie utilizate sume de bani împrumutate de la bănci şi garantate de însăşi Electrocarbon, pentru că firma a fost folosită în mai multe rânduri pentru asemenea beneficii.

 

Citește și

Jaf cu sprijinul autorităţilor la Coloneşti

Mariana Gheorghe, între bani şi politică

Afacerist slătinean, „făcut ca la Nufărul” de Justiţia din Olt

Secretele lui Cîrloganu, prietenul lui Bian

Cum se clasează dosarele penale la IPJ Olt. Studiu de caz

Ex-deputatul Bulă se dă artist amator ca să-şi umfle pensia cu 50 la sută

Activitatea infracțională a grupului condus de comisarul șef Lazăr, în documente

Acţiunile care l-au aruncat pe Iacobov în puşcărie, plecate ilegal din Electrocarbon

Caracatiţa lui „Tătuţu”. Noi dezvăluiri în dosarul „lotului” Lazăr

Rambursare ilegală de TVA către Marconf, „scăpată” de Finanţele Publice