Drumul Expres Craiova-Piteşti: A fost lansată licitaţia pentru nodul rutier de la Coloneşti

CNAIR a lansat o nouă licitație pentru proiectarea nodurilor rutiere de la Colonești în județul Olt și Suseni în județul Argeș.


CNAIR a lansat o nouă licitație pentru proiectarea preliminară a nodurilor rutiere de la Colonești (jud. Olt) și Suseni (județul Argeș) pentru asigurarea descărcărilor din Drumul Expres Craiova – Pitești în DN 65 Craiova-Pitești.

La prima licitație, lansată în 13 mai 2023 și anulată pe 21 august, Compania de Drumuri a menționat „Abateri grave de la prevederile legislative afecteaza procedura de atribuire sau este imposibila incheierea contractului.”

Pentru a doua licitație, CNAIR a majorat valoarea contractului cu peste 200 000 lei, de la 1,3 -1,5 milioane la procedura anterioară, la 1,4 -1,7 milioane lei, dar a redus perioada pentru realizarea Studiului de Fezabilitate de la 10 la 8 luni. ,,Obiectul prezentului Contract de Servicii este elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru Noduri rutiere de descărcare Drum Expres Craiova Pitești pe DN 65 – Colonești și DJ 659 – Suseni, in conformitate cu prevederile Caietului de Sarcini si ale legislatiei in domeniu.” -SEAP.

Lotul 3 al Drumului Expres Craiova -Pitești (Slatina-Colonești 32 km.) este la 80 % execuție și, potrivit promisiunilor ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu poate fi deschis în decembrie, UMB urmând să amenajeze o descărcare provizorie la Colonești. Lotul 4, Colonești-Oarja (legătura cu A 1 București-Pitești) pe care va fi amenajat nodul de la Suseni (DJ 659) are tot 32 km. lungime, este la aprox. 30 % și va fi dat în trafic la sfârșitul anului viitor.

Necesitatea investiției a apăut datorită dezvoltării socio-economice generate în primul rând de construcția Drumului Expres Craiova-Pitești. Astfel, prezența unei căi rapide de transport a încurajat dezvoltarea economică a zonelor traversate fapt care a generat valori de trafic suplimentare. În urma implementării acestui proiect se vor genera efecte socio-economici pozitive și importante inclusiv prin micșorarea distanțelor și dezvoltarea regională prin mărirea zonei de influență economică gravitațională a orașelor mari asupra orașelor mici, satelitare. Astfel, nodurile rutiere menționate sunt în acord cu obiectivele strategice ale Ministerului Afacerilor Interne, 2021-2030, în mod deosebit cu obiectivul de sustenabilitate, de dezvoltare economică și de dublă utilizare a infrastructurii de transport cât și dinamica populației și a mediului de afaceri din zona UAT-urilor din acest sector”, notează CNAIR în caietul de sarcini, deși Drumul Expres încă nu are finalizate loturile 3 și 4.

Ofertele pot fi depuse până pe 10 octombrie, arată Economedia.