Sorin Popescu, funcţionar la Serviciul Executare Silită din cadrul Administraţiei Financiare Caracal, a dat un tun Direcţiei Finanţelor de câteva sute de milioane de lei vechi. Frauda a pus-o la cale de unul singur, spre deosebire de cei doi colegi Buşcu şi Cincă, trimişi deja în judecată de procurorii DNA, care au acţionat în tandem. Astfel, în perioada aprilie - iulie, Popescu a băgat în propriul buzunar nu mai puţin de 37.000 de lei, susţin reprezentanţii DGFP Olt, 38.395 - spun surse oficiale, bani ce trebuiau să ajungă în conturile instituţiei. Totul a ieşit la lumină în momentul în care mai mulţi agenţi economici din Caracal, zece la număr, au sesizat faptul că, deşi au plătit în numerar sume importante de bani funcţionarului Sorin Popescu, obligaţiile lor reprezentând impozite şi taxe către bugetul de stat nu au fost diminuate. Şi asta pentru că, în ciuda faptului că li s-au eliberat chitanţe din partea instituţiei, Popescu nu a vărsat niciodată sumele respective de bani în contul Direcţiei conduse de Elena Gherghina. Acum, când fapta funcţionarului de la Caracal constituie un dosar penal ajuns pe masa procurorilor, se nasc mai multe suspiciuni la adresa conducerii DGFP Olt. Nu putem să nu ne întrebăm de ce conducerea DGFP Olt nu a stopat frauda pusă la cale de angajatul ei în decurs de 3 luni? Sau de ce i-a dat posibilitatea inspectorului Popescu să bage mâna în banul statului, când el avea 24 de ore la dispoziţie să vireze banii încasaţi pe baza chitanţei în contul instituţiei? Şi dacă nu se lasă loc de interpretări, de ce le-a luat aşa mult subalternilor Elenei Gherghina să depisteze frauda, adică vreo 3 luni de zile de când Popescu de la Caracal a comis-o prima dată? Pe holurile instituţiei de pe strada Arcului se vorbeşte tot mai des în ultimele zile despre intenţia de muşamalizare a acestui caz, cât şi „despre legătura de interese suspicioase, de notorietate, dintre directorul executiv Elena Gherghina şi şeful Administraţiei Financiare Caracal, Marin Jianu.
Întrebări pentru conducerea DGFP Olt
De ce conducerea DGFP Olt nu a stopat frauda pusă la cale de angajatul ei în decurs de 3 luni? Sau de ce i-a dat posibilitatea inspectorului Popescu să bage mâna în banul statului, când el avea 24 de ore la dispoziţie să vireze banii încasaţi pe baza chitanţei în contul instituţiei?
Popescu a recunoscut delapidarea
Prins cu mâţa în sac, inspectorul Popescu a recunoscut fără să clipească faptul că şi-a însuşit banii încasaţi şi şi-a luat angajamentul că o să-i restituie. După sesizare, Corpul de Control al DGFP Olt s-a deplasat la Caracal, unde a constatat frauda. Prima măsură dispusă de conducerea instituţiei a fost „oprirea garanţiei în valoare de două salarii, punerea sechestrului pe bunuri, precum şi desfacerea contractului de muncă”. Conform Mihaelei Marinescu, purtător de cuvânt al DGFP Olt, cazul a fost adus la cunoştinţă Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, totodată fiind înaintată Parchetului o plângere penală în care Sorin Popescu este acuzat de abuz în serviciu şi delapidare.
Astfel, după ce pe data de 12 iulie, Popescu a dat o declaraţie prin care îşi recunoştea fapta şi îşi lua angajamentul că restituie banii delapidaţi, pe 20 a fost înaintată plângerea penală, două zile mai târziu fiind înştiinţată ANAF. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii ANAF împuterniciţi în relaţia cu presa nu confirmaseră „informarea venită de la Olt cu privire la cazul Sorin Popescu”.