Din primăvară dispar statuile amplasate în faţa Primăriei Balş. Proiectul s-a remarcat prin kitsch şi costuri imense

Cele 15 statui din faţa sediului Primăriei Balş, proiect care s-a remarcat prin kitsch şi costuri imense, vor fi relocate în primăvara anului viitor, potrivit primarului Cătălin Rotea. Proiectul a costat enorm, la acea vreme, în jur de 800 de euro pentru fiecare bust.


Cătălin Rotea a declarat că proiectul reabilitarea şi modernizarea centrului oraşului va fi finalizat, în primăvară, astfel că vor dispărea acele statui.

Totodată,  pe strada principală din oraş vor fi modernizate trotuarele, stâlpii de iluminat, iar cablurile vor fi trecute în subteran.

„Pe strada principală, după ce se va înlocui magistrala de apă şi canal, vom veni cu reabilitarea integrală a trotuarelor, a stâlpilor de iluminat şi vom îngropa cablurile. (...) Esplanada s-a întârziat, da, termenul este decalat cu vreo trei luni pentru partea de platou de la Casa Tineretului. Lucrarea care presupune şi reabilitarea parcului de lângă Primărie şi a zonei din spate, are un termen de execuţie care se finalizează anul viitor. Într-adevăr, la Esplanadă lucrările au întârziat şi au trenat. Ea va fi finalizată în două săptămâni, când vom porni şi iluminatul festiv. Pe bună dreptate, lcurările s-au întârziat pentru că firma care a câştigat iniţial licitaţia nu s-a prezentat. Mai era varianta să reziliem contractul, să reluăm licitaţia şi să începem lucrările peste un an. Firma respectivă şi-a cesionat contractul, s-au început lucrările mai târziu. Am ales răul cel mai mic, nu depinde de mine, sunt proceduri administrative. Îmi cer scuze pentru disconfort celor care anul acesta n-au putut să-şi plimbe copiii pe platou, dar le garantez că în primăvara anului viitor îşi vor plimba copiii pe platou la Casa Tineretului, pe un platou mult mai frumos şi într-o zonă a parcului de lângă Primărie mult mai frumoasă. Ca să ştiţi, într-un final, în primăvară scăpăm şi de statuile din faţă. Oamenii vor beneficia de o zonă cu totul şi cu totul reabilitată şi reamenajată”, a declarat Cătălin Rotea.

S-au cheltuit 800 de euro pentru fiecare bust

Cele 15 busturi sunt croite dintr-o răşină specială care imită bronzul. Ansamblul statuar este aşezat în faţa primăriei Balş, partea stângă în sensul de mers spre Craiova. În mijlocul grupului, este amplasată o fântână arteziană.

În afară de Petru cel Tânăr şi de Mihail Drumeş, restul de 13 statui înfăţişează personalităţi locale din perioada interbelică, oameni de care mulţi dintre bălşeni nu au auzit. În ordinea în care au fost amplasate, personalităţile de pe statui sunt: Petru cel Tânăr, Petre D. Roşca, Ion Ţurlui, Gheorghe Vasilescu, Aurelian Florescu, Paul Ionescu Pastion, Ana Dinculescu, Nicolae Mihăescu, Mihail Drumeş, Nicolae Petrulian, Petre Pandrea, Paul Tomescu, Marin Truşcă, Nicolae Teică şi Ioan Ion Diaconu.

Potrivit informaţiilor făcute publice de Primăria Balş, 800 de euro a costat fiecare bust, primăria suportând doar costurile pentru statuile propriu-zise. Soclurile pe care acestea au fost aşezate fac parte dintr-un proiect cu fonduri europene, în valoare de 20 milioane lei, prin care a fost reabilitată zona centrală a oraşului şi infrastructura din această zonă.

Principalul susţinător al ansamblului statuar din Balş a fost Mădălin Teodosescu, fostul primar al localităţii.