De la amanet la muzeu: Povestea brățării dacice de la Optaşi-Măgura

Brăţara dacică descoperită în anul 2017, la Optaşi-Măgura, poate fi văzută începând din anul 2021 la Muzeul Judeţean Olt, unde este expusă. Riscul ca această bijuterie arheologică să nu-şi găsească locul într-o expoziţie a fost foarte mare, mai ales după ce bărbatul care a găsit-o a tăiat-o încercând să o valorifice la un amanet din Piteşti.

De la descoperire, brăţara a fost în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București pentru expertizare și evaluare, iar prin eforturile CJ Olt şi Muzeului Judeţean, a revenit acasă.

Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați (cu o greutate totală de 107,98 grame) şi poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare.

Aproape distrusă şi dusă la amanet

În noiembrie 2017, poliţiştii din Optaşi au ridicat brăţara de la un tânăr din localitate, în vârstă de 27 de ani, care nu a anunţat autorităţile despre descoperirea făcută.

Mai mult, acesta a distrus-o, încercând să amaneteze o parte din ea.

Bărbatul le-a povestit oamenilor legii că a găsit bijuteria într-o grămadă de nisip pe care îl adusese în gospodărie pentru a-l folosi la lucrări de construcţie. Mai întâi nu i-a dat importanţă şi le-a lăsat-o copiilor, care o vreme au folosit-o ca şi jucărie.

După ceva vreme, tânărul s-a gândit că poate stă pe o comoară, la propriu, aşa că a rupt o bucată din brăţară şi a mers cu ea la un amanet din Piteşti. Lucrătorii acestui magazin au alertat poliţiştii după ce şi-au dat seama despre valoarea inestimabilă a obiectului pe care îl au în faţă.

„Am dat de ea în timp ce făceam o temelie pentru gard. Am dus-o în casă, şi am lăsat-o prin casă. O vreme s-a jucat fie-mea cu ea. Pe urmă, a luat nevastă-mea bijuteriile, ce mai avea, şi le-a pus toate într-o geantă. Şi-am uitat de ea, a dat din nou de ele acum. Când am găsit-o ştiam eu, nevastă-mea şi doi-trei vecini. Dacă nevastă-mea a pus-o acolo unde a pus-o, uitasem de ea, puteam s-o pierd de 10 ori. Acum a dat de ea şi o luasem la analizat, cu bătrâni, cu vecini, întrebam şi eu – bă, nene, ai mai văzut aşa ceva, ce-ar putea fi? Dar n-am ştiut niciodată că sunt cel mai bogat om din sat, când eu sunt sărac lipit, vai de mama mea, cumpăr pâine pe datorie. Vă daţi seama, am doi copii mici, doar eu lucrez...”, povestea la acea dată, bărbatul, pentru Adevărul.

Descoperirea din Olt, „surpriză în lumea arheologică”

Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, printre primii specialişti care au văzut brăţara dacică de la Optaşi-Măgura, notează că această descoperire „a constituit o adevărată surpriză în lumea arheologică, având în vedere atât semnificația și valoare obiectului, cât și raritatea pieselor de aur din perioada dacică în genere”.

Articolul complet, în PRESShub