Cum să deschizi sticlele de prosecco cu stil

Bulele dansante și strălucitoare ale prosecco-ului au cucerit inimile amatorilor de vinuri și ale iubitorilor de șampanie de-a lungul secolelor. Fie că te afli în mijlocul unui eveniment festiv sau vrei doar să-ți încânți simțurile cu aceste bule delicate, deschiderea unei sticle de prosecco poate fi o experiență memorabilă. Dar, dacă vrei să faci acest moment cu adevărat special, învață o tehnică spectaculoasă de deschidere a sticlelor cu vinuri spumante. 


Iată care sunt pașii necesari pentru a deschide o sticlă de prosecco cu stil

Originea sabrării. Sabrarea, o tehnică care presupune să desfaci sticla de vin spumant cu ajutorul unei săbii, a apărut în Franța în timpul perioadei lui Napoleon. La acea vreme, soldații săi foloseau sabia pentru a deschide sticlele de șampanie, cu scopul de a sărbători victoriile și momentele speciale. Astăzi, această metodă a evoluat într-o formă de artă, iar entuziaștii de vinuri o folosesc pentru a impresiona la evenimente sau pentru a adăuga o notă de spectacol în degustările de vin.

Cum să alegi sticla potrivită. Primul pas în arta sabrării îl reprezintă alegerea sticlei de prosecco potrivite. Asigură-te că ai o sticlă din sortimentele de prosecco de pe altex.ro, bine răcită, de preferat la temperatura de servire recomandată, care este, de obicei, între 6 și 8 grade Celsius. Este important să menții sticla într-o poziție orizontală până în momentul deschiderii. De asemenea, asigură-te că ai o sabie special concepută pentru sabrare sau o sabie de șampanie.

Pașii pentru a deschide o sticlă de prosecco cu stil

1. Pregătirea. Găsește un loc sigur, în aer liber sau într-un spațiu bine ventilat, de preferință în afara zonei cu oaspeți. Poți să-ți acoperi sticla cu un prosop, pentru a preveni orice dezordine în cazul în care capacul de protecție al sticlei iese cu viteză.

2. Localizarea punctului de sabrare. Pe sticla de prosecco, poți observa un punct slab sau o linie de îmbinare a sticlei, care este mai pronunțată. Acesta este locul în care vei aplica sabia.

3. Poziționarea sabiei. Stai în picioare și asigură-te că sabia este curată și uscată. Apucă sticla ferm în mână și ține-o ușor înclinată, astfel încât să poți sabra sticla fără probleme.

4. Execuția sabrajului. Cu mișcări ferme, dar nu brutale, fă sabia să alunece de-a lungul liniei de îmbinare sau a punctului slab al sticlei, într-o mișcare rapidă și controlată. Sabia trebuie să fie ușor înclinată spre sticlă, astfel încât să poată lovi cu precizie și să sabreze capacul sticlei.

5. Recepționarea. Odată ce sabia lovește capacul de protecție, acesta ar trebui să se desprindă de sticlă și să zboare câțiva metri în aer, sub acțiunea presiunii. Asigură-te că ai grijă la direcția în care zboară capacul, pentru a evita orice accidente. Sticla de prosecco va rămâne deschisă și gata pentru servire.

6. Servirea prosecco-ului. După ce ai sabrat sticla de prosecco, toarnă cu delicatețe în pahare de șampanie și bucură-te de acest moment special. 

Este important de menționat faptul că sabrarea este o tehnică care necesită o practică și o abilitate considerabilă. Pentru a evita accidentele sau deteriorarea sticlei de prosecco, începe cu sticle mai ieftine și asigură-te că te-ai antrenat în prealabil, sub supravegherea unui expert sau a unui somelier.

În concluzie, arta sabrării poate adăuga o notă de eleganță și spectacol oricărei ocazii speciale. Cu răbdare, practică și cunoștințe adecvate, poți învăța să deschizi sticlele de prosecco cu stil și să impresionezi, cu siguranță, prietenii și familia. Așa că, ia-ți sabia și începe să-ți impresionezi oaspeții cu acest spectacol elegant de deschidere a sticlelor de prosecco!

Sursa foto: unsplash.com