Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online începând de astăzi, prin platformele ghișeul.ro și hub.mai.ro

Cetățenii au la dispoziție două mecanisme de acces pentru obținerea certificatului de cazier: direct prin autentificarea în portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro, cele două platforme fiind interconectate, începând de astăzi, 1 februarie.

Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării au operaționalizat proiectul pilot privind eliberarea certificatelor de cazier judiciar în sistem electronic. Începând de astăzi, 1 februarie, versiunea pilot a aplicației permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice, de cetățenie română, care nu sunt înscrise în evidențele Sistemului Național de Evidență a Cazierului Judiciar Român – ROCRIS.

Digitalizarea fluxului de eliberare a certificatului de cazier judiciar permite cetățenilor obținerea documentului pe loc, indiferent de locația din care solicită eliberarea. Acest proiect reprezintă un pas important pentru simplificarea relației dintre Ministerul Afacerilor Interne și cetățeni, în beneficiul cetățenilor. Prin implementarea serviciului public electronic de obținere a  certificatului de cazier judiciar, Guvernul României pune nevoile reale ale cetățenilor în centrul procesului de digitalizare”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode.

 Care sunt pașii de urmat pentru obținerea certificatului de cazier judiciar în format online:

 

1.     Îți creezi un cont pe site-ul www.ghiseul.ro;

 

2.     Accesezi secțiunea ”Cazier judiciar”;

 

3.     Vei completa  datele de identificare solicitate  și codul primit pe adresa de email;

 

4.     Se va verifica identitatea și va trebui să înrolezi un card bancar, fără a ți se va retrage vreo sumă de pe acesta;

 

5.     Vei fi redirecționat automat către hub-ul MAI  https://hub.mai.gov.ro/site/index

 

6.     Accesezi pe acest hub secțiunea ”Certificat de cazier judiciar”

 

7.     Accesezi secțiunea cu albastru ”Solicită certificatul de cazier judiciar”

 

8.     Selectezi motivul solicitării;

 

9.     Bifezi căsuța ”declar pe propria răspundere…..”;

 

10.  Trimiți cererea;

 

11. Certificatul de cazier se va genera automat și va putea fi descărcat în format PDF direct de pe hub-ul accesat.