Cât i-a costat pe slătineni oala cu fasole şi ciolan, de 1 Decembrie. Achiziţia a fost făcută offline

De 1 Decembrie, slătinenii au mâncat cea mai scumpă porţie de fasole cu ciolan din România şi au plătit cu datele personale. Potrivit datelor oficiale de pe sistemul public de achiziţii (SICAP), Primăria Slatina a plătit Asociaţiei Tinerilor Fermieri suma de 121.980,00 lei (24.075,79 euro). În plus, achiziţia s-a făcut „la dos”, offline. La un calcul simplu, o porţie de fasole cu ciolan a costat 40,66 lei. Pe lângă faptul că suma e demnă de un restaurant de fiţe, oamenii şi-au dat şi datele personale pentru a primi tichetele înseriate cu care puteau ridica porţia cu produsul tradiţional.


De prepararea fasolei şi ciolanului s-a îngrijit Asociaţia Tinerilor Fermieri a lui Florin Ciobanu, cel care a devenit foarte apropiat de primarul Mario De Mezzo, după ce acesta şi-a preluat mandatul.

Asociaţia lui Ciobanu a încasat peste 1,2 miliarde lei vechi, pentru „Servicii de pregătire și distribuire a meniului tradițional "Fasole cu ciolan" cu ocazia evenimentului dedicat Zilei Naționale a României - 1 Decembrie”.

Achiziţia a fost ferită de ochii publicului, după ce a fost făcută offline, adică în spatele uşilor închise. Abia atunci când legislaţia i-a obligat, deja la o zi după consumarea evenimentului, cei de la Primăria Slatina au publicat-o şi pe SICAP.


  • Foto Cât i-a costat pe slătineni oala cu fasole şi ciolan, de 1 Decembrie. Achiziţia a fost făcută offline


Practic, porţia de fasole cu ciolan oferită gratuit de Primăria Slatina n-a fost nici gratuită şi nici foarte ieftină. În plus, oamenii şi-au dat şi datele personale.

  • Context: Strategia condiționării porției de mâncare

Controversa din jurul festivităților de 1 Decembrie de la Slatina a avut la bază o decizie administrativă fără precedent în istoria recentă a orașului. În săptămâna premergătoare Zilei Naționale, primarul Mario De Mezzo a dispus amplasarea unui cort în zona Fântâna Speranței, unde a condiționat accesul cetățenilor la porția tradițională de fasole cu ciolan de furnizarea datelor cu caracter personal. Slătinenii au fost nevoiți să își lase numele și numărul de telefon la reprezentanții primăriei pentru a primi, la schimb, un „voucher”. Doar pe baza acestui tichet - municipalitatea tipărind un număr de 3.000 de bucăți - s-a permis accesul la masa festivă. Această procedură a fost catalogată drept umilitoare, amintind de cartelele pentru alimente din perioada comunistă.

Acțiunea nu a reprezentat un demers izolat, ci s-a înscris într-un tipar de operare utilizat de actualul edil încă din perioada în care era candidat la primărie. În anul 2024, din postura de prefect și ulterior de candidat la Primăria Slatina, Mario De Mezzo a inițiat o campanie similară de colectare a datelor. Sub pretextul declanșării unui referendum local pentru subvenționarea primilor cinci metri cubi de apă consumați de fiecare gospodărie, echipele sale au mers din ușă în ușă pentru a strânge semnături și numere de telefon. Acea bază de date a fost utilizată intensiv în campaniile electorale derulate pe parcursul anului 2025.