Casa Fântâneanu din Slatina îşi recapătă frumuseţea de odinioară. Restaurarea este aproape de final (FOTO)

Lucrările de restaurare a monumentului istoric din Slatina, Casa Fântâneanu, sunt aproape de final, iar recepţia investiţie ar trebuie să aibă loc în vara anului 2021. Proiectul este finanţat cu fonduri europene, printr-un proiect al CJ Olt.
Arhitectul Sever Mitrache, omul din spatele proiectului de restaurare, spune că atât structural, cât şi în ceea ce priveşte exteriorul şi interiorul imobilului lucrurile sunt conform planului.

„La Casa Fântâneanu nu se mai poate întâmpla nimic foarte rău. Din punct de vedere al structurii, lucrările sunt complet încheiate. Din punct de vedere arhitectural, la exterior mai sunt foarte mici finisaje – nişte placări de treaptă, la scara de intrare. Se lucrează la interior pentru pictură. Cred că nici cu partea de pictură nu se mai pot întâmpla lucruri rele. Începe să arate din ce în ce mai bine, începe să se întregească. La Casa Fântâneanu mai sunt de executat lucrări din categoria finisajelor interioare”, a spus acesta.

„În vara anului 2022, trebuie să se recepţioneze lucrarea şi are toate şansele să se realizeze”, a precizat Sever Mitrache.

În valoare aproximativ două milioane euro, proiectul este finanţat în cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Finanţarea a fost accesată de Consiliul Judeţean Olt, în parteneriat Episcopia Slatinei şi Romanaţilor.

Casa Fântâneanu a fost construită în prima jumătate a secolului XIX şi a aparţinut familiei cu acelaşi nume din Slatina, ai cărei membri au deţinut importante funcţii în viaţa publică a oraşului. Stăpânind numeroase proprietăţi, între care în judeţul Olt moşiile Perieţi, Stoicăneşti şi Făgeţelu, boierii Fântâneni se înscriu la loc de cinste între boierii filantropi ai Oltului. Casa Fântâneanu, devenită Azilul „Elena Fântâneanu”, arată viaţa şi gustul pentru frumos al acestei familii.

De-a lungul anilor, imobilul-monument istoric a servit drept sedii pentru Prefectura Judeţului Olt sau Direcţia Agricolă.