Hotărârea de a se construi o întreprindere de producerea aluminiului primar şi aliajelor din aluminiu primar, la Slatina, micul orăşel situat la îngemănarea Piemontului Getic cu Câmpia Olteniei, pe malul stâng al râului Olt, a fost luată la 1 martie 1961.
Construirea acestei mari unităţi metalurgice la Slatina, după licenţa firmei franceze Aluminum Pechiney, care deţinea tehnologia cea mai avansată la acel moment, a avut la bază considerente economice, politice şi sociale, dintre care menţionăm:
Pe lângă fabrica producătoare de alumină de la Oradea, se preconiza construirea la Tulcea a unei fabrici de procesarea bauxitei din import, astfel că Slatina era avantajată de poziţionarea sa cam la jumătatea distanţei dintre cei doi furnizori de materie primă. Industria aluminiului fiind una energofagă, faptul că prin Slatina treceau reţele importante de transport al energiei electrice era deosebit de important. La aceasta se adaugă faptul că se afla în construcţie hidrocentrala de la Porţile de Fier. Slatina era conectată la infrastructura naţională rutieră şi feroviară de transport (drumul naţional DN 65 şi calea ferată Bucureşti - Piteşti - Piatra Olt - cu ramificaţii spre Caracal şi Craiova), fapt care făceau posibile activităţile de aprovizionare cu materii prime, materiale şi piese de schimb şi de desfacere a produselor finite. Nu în ultimul rând, strategia guvernanţilor de la acea vreme era de a industrializa şi zonele sărace din sudul ţării, unde preponderente erau activităţile agrare, meşteşugăreşti şi de mică industrie locală.
Pe 24 aprilie 1963 s-a demarat organizarea de şantier, la est de Slatina, lângă şoseaua care lega Slatina de municipiul Piteşti, iar la data de 9 iulie a aceluiaşi an au început lucrările la fundaţia primei hale de electroliză. Tehnologia de fabricaţie adoptată a fost aceea de obţinerea aluminiului electrolitic, prin electroliza aluminei, în celule echipate cu anozi precopţi, întregul ciclu de producţie derulându-se în trei etape: fabricarea anozilor, electroliza aluminei în amestec cu săruri de fluor şi turnarea aluminiului şi aliajelor sale sub formă de lingouri, bare, plăci şi sârmă.
La lucrările de şantier au participat circa 8.000 de specialişti de la unităţi de proiectare, producătoare şi furnizoare de echipamente, de construcţii - montaj şi de asigurarea unor servicii suport. Au fost foarte multe firme din ţară, dar şi firme recunoscute din Franţa, Germania, Italia, Elveţia şi altele. Deschiderea lucrărilor de construcţie a marii întreprinderi a atras după sine o dezvoltare şi o reconversie rapidă a forţei de muncă locale şi zonale, dar şi un exod spre Slatina de specialişti, meseriaşi sau necalificaţi din centre industriale cu tradiţie precum Hunedoara, Călan, Nădlag, Câmpia Turzii, Reşiţa şi din alte regiuni ale ţării.
Începând cu anul 1970 au fost puse în funcţiune pe platforma Slatina o serie de întreprinderi de importanţă naţională, conexe industriei de aluminiu - de exemplu Întreprinderea de Prelucrarea Aluminiului, Întreprinderea de Produse Carbonoase - urmând apoi, în anii ’80 - ’90 şi altele din alte domenii industriale. La toate acestea se adaugă amploarea pe care au avut-o construcţiile de locuinţe, edificii publice, şcoli, grădiniţe, unităţi sanitare, reţele stradale, reţele de alimentare cu utilităţi şi amenajările hidrotehnice de pe râul Olt, în amonte şi în aval de oraşul Slatina.
Industrializarea zonei Slatina - Olt a determinat modificări esenţiale economice, demografice, sociale şi culturale, studiile sociologice realizate la acel moment reliefând faptul că procesul de industrializare şi urbanizare era unul dintre cele mai accelerate din ţară. La 30 iunie 1965 s-a produs, la Slatina, prima şarjă de aluminiu românesc, iar la 18 martie 1966 s-a finalizat prima etapă de dezvoltare concretizată în două hale de electroliză cu o capacitate de producţie de 50.000 tone/an. Au urmat mai multe etape succesive de dezvoltare astfel că în perioada 1982 - 1989 întreprinderea a lucrat la întreaga capacitate, cu o producţie anuală de cca. 270.000 tone.
Perioada 1990-1991 a fost una deosebit de dificilă, fiind oprite, în două etape, 60% din capacităţile de producţie, din cauza dificultăţilor în alimentarea cu energie electrică, tehnologiei învechite şi scăderii radicale a cotaţiei aluminiului la Bursa de Metale Neferoase de la Londra. Au fost oprite şase hale de electroliză şi o serie de instalaţii aferente, fapt care a determinat diminuarea capacităţii de producţie la 110.000 tone/an.
Începând cu anul 1994 s-a demarat implementarea unui amplu proces de modernizare pe toate palierele de activitate, dar în special în domeniile tehnic, tehnologic şi organizaţional. În acelaşi an a fost repornită hala nr. 9 de electroliză, iar capacitatea de producţie a crescut la 140.000 tone/an. Un an mai târziu, în 1995, s-a repus în funcţiune şi hala nr. 10 de electroliză, care a fost complet modernizată, cu celule capotate, centru de tratare a gazelor de fluoruri şi comanda procesului de producţie cu microcomputere. Prin repornirea acestor capacităţi producţia a crescut la 174.000 tone/an.
Începând cu anul 2000 a fost demarat procesul de privatizare, care a fost finalizat în anul 2002. Astăzi, după aproape 15 ani de la această etapă, putem afirma că privatizarea Alro a fost una de succes şi a reprezentat pentru Alro calea spre performanţă şi alinierea la standardele occidentale. În anul 2003, Alro a achiziţionat compania procesatoare de aluminiu ALPROM Slatina, iar doi ani mai târziu, în 2005, producătorul de alumină, ALUM Tulcea. Începând cu data de 16 octombrie 2006, s-a realizat fuziunea prin absorbţie dintre Alro şi Alprom, decizie care a avut în vedere simplificarea procesului decizional, fluidizarea procesului de execuţie şi reducerea costurilor administrative, prin formarea unei structuri unice în care să fie angrenate toate forţele productive ale celor două societăţi. Fuziunea a generat o serie de avantaje pentru cele două societăţi, reflectate pe plan global, comercial, financiar, fiscal şi al resurselor umane.
În contextul politicii consecvente a companiei de dezvoltarea si modernizare, în anul 2006 a fost lansat programul de modernizare: ,,Alro Golden Status”. Un moment important în istoria companiei a fost anul 2007, când Grupul Vimetco NV, din care face parte ALRO, a fost listat la Bursa de Metale Neferoase de la Londra. De asemenea, memorabilă este data de 18 noiembrie 2009, ziua în care s-au produs 8 milioane de tone de aluminiu şi aliaje din aluminiu de la data punerii în funcţiune, 30 iunie 1965.
Alro în prezent
Astăzi, Alro se prezintă ca o societate modernă, aliniată la cele mai înalte standarde internaţionale tehnice şi tehnologice, care se bucură de bonitate, prestigiu şi apreciere pe piaţa internaţională a aluminiului. Cu o capacitate producţie de 265.000 de tone de aluminiu, este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est (exceptând Rusia) şi reprezintă una dintre cele mai mari companii din România, având o contribuţie importantă la dezvoltarea economiei locale şi naţionale.
Alro SA este marcă înregistrată la Bursa de Metal de la Londra, este listată la Bursa de Valori Bucuresti şi face parte din grupul internaţional industrial şi de investiţii Vimetco NV Olanda, listat la Bursa de la Londra, care îşi desfăşoară activitatea în industria aluminiului, energiei şi mineritului.
Politica managerială a companiei are la bază premiza că într-o lume nesigură, singura constantă rămâne schimbarea, iar schimbarile realizate la Alro au condus la rezultate remarcabile, dintre care menţionăm: Exportul anual de produse din aluminiu a reprezentat 75 - 80 % din producţia totală, în timp ce unele dintre produse au fost si sunt destinate exclusiv exportului; Au fost create premisele unor aşteptări la un înalt nivel din partea clienţilor şi au fost organizate programe de instruire pentru personal, care au pus accentul pe satisfacerea clientului pe termen lung din punct de vedere al calităţii produselor; Investiţiile realizate în perioada 1994 - 2014 pentru optimizarea mijloacelor de producţie prin modernizarea continuă a sectiilor de electroliză, a turnătoriei a secţiei de anozi, a sectorului de aluminiu prelucrat, au fost de peste 500 milioane USD, din care numai investiţiile pentru protecţia mediului însumează peste 100 milioane USD; A fost diversificată producţia prin creşterea gradului de integrare verticală şi prin mărirea gamei de produse din aluminiu cu valoare adugată mare; Alro SA a devenit furnizor pentru industriile aeronautică şi auto, care folosesc produse cu valoare adăugată foarte mare, investind constant în cele mai noi tehnologii disponibile pentru turnarea şi prelucrarea aluminiului; A fost întărită şi continuată extinderea poziţiei deţinute pe piaţa internaţională de aluminiu; Au fost reduse costurile de producţie în toate sectoarele şi îmbunătăţit raportului preţ /calitate, pentru a spori competitivitatea companiei; Au fost asigurate resursele şi sursele vitale prin contracte şi parteneriate cu furnizorii pe termen lung; A fost obţinută autorizaţia integrată de mediu, fără program de conformare, valoarea determinată a emisiilor de noxe fiind sub valorile maxime admise de legislaţia naţionala şi internaţională; A fost îmbunătăţită promovarea imaginii Alro în ţară şi pe piaţa internaţională a aluminiului, astfel că Alro a devenit o prezenţă constantă în topul anual al primelor 10 firme din Romania şi este recunoscută ca atare prin premiile şi distincţiile acordate de diverse organisme ale statului, precum şi de asociaţii profesionale de specialitate; A fost optimizată structura organizatorică, s-a îmbunătăţit calitatea resurselor umane şi a actului managerial la toate nivelurile; De 13 ani avem acelaşi acţionariat, iar de la prima şarjă de aluminiu românesc compania a avut numai şapte directori generali.
Echipa de conducere are o vechime de peste 20 de ani, aceasta fiind completată cu manageri tineri după privatizare; Acţionarul majoritar are o bogată experienţă în industria metalurgică şi a înţeles foarte repede problemele societăţii, a acordat încredere echipei manageriale şi a acordat tot sprijinul pentru realizarea şi dezvoltarea în condiţii de performanţă a obiectivelor noastre. Se poate spune că între conducerea societăţii şi acţionariat s-a creat o adevărată simbioză, benefică pentru acesta, companie, economia naţională, comunitatea locală, angajaţi şi partenerii de afaceri.
Alro are un corp de specialişti competent, bine pregătit profesional şi managerial, care poate face faţă cu succes în orice uzină de aluminu performantă din lume. Acest fapt se datorează selecţiei riguroase la angajare, politicii de training şi dezvoltare profesională şi personală, sistemului motivaţional implementat, inclusiv sistemului de promovare a valorilor. Acestea sunt: competenţă profesională, inovare, integritate, orientarea spre clienţi, motivare, devotament, loialitate şi implicare, operativitate, integrare, comunicare, spirit de echipă şi colaborare, ordine şi disciplină, formare continuă.
Politica managerială a companiei a avut în principal în vedere următoarele: Promovarea managementului prin obiective definite pe termen scurt, mediu şi lung, pentru procese si proiecte. Planificarea şi controlul costurilor, bazate pe bugete şi centre de cost;
- Pe lângă certificările uzuale ale sistemului de management integrat - ISO 9001 (calitate), ISO 14001 (mediu), OHSAS 18001 (securitate şi sănătate ocupaţională), s-au obţinut şi alte certificări sau acreditări, importante, cu organisme recunoscute pe plan internaţional: Certificarea EN 9100 (pentru industria aerospaţială şi de apărare) şi certificarea ISO TS 16949 (pentru industria auto), ambele acordate de organismul de certificare German DQS GmbH pentru sistemul de management al calităţii Alro. Acreditarea NADCAP pentru procese speciale (tratamente termice, încercări de laborator şi control nedistructiv), specifică, de asemenea, industriei aerospaţiale şi de apărare, acordată de Performance Review Institute din cadrul Society of Automotive Engineers (SUA). Certificarea produselor ALRO destinate industriei navale de către organisme ca Det Norske Veritas, Bureau Veritas şi Germanische Lloyd. Certificarea pentru marca europeană de calitate CE a produselor ALRO destinate domeniului construcţiilor, de către organismele TUV Rheinland şi TUV Sud (Germania). Sistem de urmărire a încărcării capacităţilor de producţie implementat în SAP. Indicatori cheie de performanţă. Programe de îmbunătăţire continuă şi reducere costuri. Aplicarea unor sisteme moderne de management al riscurilor, eficienţei energetice, acreditării furnizorilor de servicii, materii prime şi materiale, resurselor umane. Folosirea intensivă a consultanţei şi a auditării sistematice a proceselor, produselor şi a costurilor. Analiza şi monitorizarea zilnică, săptămânală, lunară, trimestrială şi anuală a parametrilor operaţionali cheie. Derularea planului de afaceri updatat în permanenţă. Alro este membră a Asociaţiei Europene a Producătorilor de Aluminiu şi membră a consorţiului REACH pentru aluminiu.
Competitivitatea Alro pe pieţele externe a fost şi este susţinută în mod constant prin implementarea şi monitorizarea continuă stadiului unor programe moderne, dedicate fiecărui domeniu de activitate, din care merită amintite: Programe de reducere costuri; Programe de îmbunătăţire continuă a activităţii; Programe de mentenanţă predictivă; TPM (Total Productive Maintenance); Programe de reducere a consumurilor de materii prime, materiale şi energie; Programe dedicate monitorizării continue şi reducerii emisiilor de noxe pentru îmbunătăţirea microclimatului şi respectarea legislaţiei europene în domeniu.
Informatizarea avansată a companiei a permis utilizarea unor platforme informatice complexe, dedicate administrarii afacerilor (ERP, SAP) cu influenţe semnificativ pozitive în eficientizarea întregului flux de fabricaţie şi creşterea calităţii produselor. Introducerea şi utilizarea curentă a conceptelor Lean Six Sigma şi a standardelor internaţionale de calitate pentru toate domeniile de activitate ca instrumente curente de lucru. La momentul actual, Alro SA este lider în eficienţa energetică în România, obtinând prin investiţiile realizate, rezultate remarcabile precum: Reducerea semnificativă a consumului specific de energie în curent continuu la secţiile de electroliză; Reducerea de 3 ori a consumului specific de gaz metan la coacerea anozilor; Reducerea consumului specific de energie electrică la divizia de aluminiu prelucrat de peste 4 ori; Reducerea de peste 10 ori a consumului specific de gaz metan la divizia de aluminiu prelucrat.
Şi în perioada următoare 2015 - 2020, ALRO se va preocupa pentru realizarea de investiţii în domenii precum: Eficienţa energetică; Produse cu valoare adăugată mare; Reducerea deşeurilor, reducerea emisiilor, reciclare; Energia regenerabilă; Creşterea competitivităţii; Cercetare - dezvoltare; Sănătate, securitate şi mediu.
ALRO a funcţionat în deplină legalitate, achitându-se la timp şi integral de toate taxele şi impozitele datorate la bugetele de stat şi bugetul local. De asemenea, s-a afirmat şi s-a implicat cu toată responsabilitatea în viaţa comunităţii locale, prin sprijinul substanţial acordat pentru organizarea şi desfăşurarea unor manifestări cultural-sportive şi pentru reabilitarea si dotarea unor unităţi şcolare, sanitare, de cult, etc.
Amplul proces de investiţii din societăţile din grupul de unităţi din industria aluminiului din România a implicat colaborarea cu o serie de firme locale, contribuind astfel la bunul mers al activităţii acestora, la menţinerea şi dezvoltarea unor noi locuri de muncă. la Slatina, la Tulcea, dar şi în alte localităţi din ţară, cu întreprinderi conexe industriei de aluminiu. Alro SA asigurând peste 20.000 de locuri de muncă indirecte.