Patru căpriori şi un porc mistreţ au fost găsiţi fără suflare în cele două fonduri, însă principala problemă cu care membrii AJVPS se confruntă rămâne braconajul cu laţurilor. A scăzut, în schimb, braconajul cu ogari, după ce toţi proprietarii acestei rase de câini din zonă au fost atenţionaţi de către poliţişti că pot primi sancţiuni severe dacă vor fi prinşi încălcând legea.
Prioritatea actuală: asigurarea hranei animalelor
Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Sportiv din Balş a rămas cu numai două fonduri de vânătoare după ce a pierdut la licitaţie nouă mii de hectare din zona Balş şi şase mii din zona comunei Voineasa, fonduri care au ajuns în administrarea unei alte asociaţii cu acelaşi statut din Slatina.
„În cele două fonduri de vânătoare pe care le avem în administrare, cel din Călui şi cel din Iancu Jianu, am patru căpriori şi un mistreţ care nu au rezistat temperaturilor extrem de scăzute din ultima perioadă, însă acest număr este unul provizoriu. În luna martie vom vedea care este numărul exact al pierderilor. În prezent, principala noastră activitate este legată de asigurarea hranei pentru fauna din cele două fonduri pe care le avem în grijă. Am reuşit să facem şi cărări, am distribuit concentrate, fân, lucernă şi alte nutreţuri pentru a sprijini ieşirea din iarnă a animalelor. Ceea ce pot spune despre fondurile 18 Iancu Jianu şi 17 Călui este că sunt două fonduri bogate în vânat”, declară Dumitru Dinică, secretar al AJVPS Balş de 16 ani.
Principala problemă - braconajul cu laţuri
Braconajul cu laţuri este cea mai mare problemă cu care se confruntă asociaţia din Balş, din cauza faptului că răufăcătorii sunt mai greu de depistat, iar animalele câmpului ajung deseori în mrejele care sunt întinse de aceştia la tot pasul.
„Vânătoarea cu ogari a scăzut considerabil, deoarece am avut mai multe acţiuni cu Poliţia Rurală Balş prin care am căutat să înştiinţăm deţinătorii acestei rase de câini din zonă, dar şi pe posibilii complici ai acestora. Am avut numai patru cazuri de vânătoare cu ogari la Băleasa şi două la Morunglav, mult mai puţine decât în anii trecuţi. Ceea ce constituie principala noastră problemă, în momentul de faţă, este braconajul cu laţuri”, mai spune Dinică.
Abonamentele de vânătoare, mai scumpe. Pentru pescuit, preţurile rămân aceleaşi
În anul curent, numai 14 pescari au venit pentru a-şi viza permisele de pescuit pentru următoarea perioadă şi doar cinci la sută dintre vânători. Dacă preţurile pentru abonamentele de pescuit au rămas aceleaşi, de 82 de lei anual (cu reducere de 50% pentru pensionari şi elevi), permisul pentru vânătoare a fost majorat de la 910 lei la 1.100. În ceea ce priveşte pescuitul, asociaţia din Balş a pierdut la licitaţie regiunea râului Olt de pe teritoriul judeţului, rămânând numai cu Olteţul şi cu lacurile din zona localităţii Milcov.