ACETI, puşculiţa privată pe bani publici a lui Vâlcov

În urmă cu mai bine de o jumătate de an, întregul pachet de acţiuni al SC ACETI SA era scos la vânzare de către Primăria Slatina, cu acordul Consiliului Local. Licitaţia, anunţată în toamna anului trecut, a fost ţinută la mare secret, pentru ca societatea să fie cumpărată de cine trebuie.

Informaţiile de pe site-ul societăţii sunt vechi, de pe vremea când se afla în portofoliul primăriei: „Cu o experienţă de aproape 40 de ani în instalaţii de apă SC ACETI SRL Slatina cu sediul în strada Artileriei, nr.2 are forma juridică de societate pe acţiuni, acţionar unic fiind Consiliul Local al municipiului Slatina. Obiectul de activitate al societăţii cuprinde o serie întreagă de prestări de servicii specifice în domeniul construcţiilor, gospodăriei comunale şi al execuţiei de lucrări tehnico-edilitare”. Din câte ştim, obiectul de activitate a rămas acelaşi, iar societatea aflată în pragul falimentului a început să prospere în beneficiul, dacă nu al primarului (să zicem!), al unor prieteni.

 

 Societatea, cumpărată ca un mizilic

 

Orice încercare, inclusiv a unor consilieri locali din opoziţie, de a obţine informaţii privind cumpărătorul şi mai ales suma care a intrat la bugetul public prin vânzarea societăţii s-a lovit de răspunsuri în răspăr şi zâmbete ironice ale primarului Darius Vâlcov. „Pentru anul 2009, voi face un raport al activităţii pe care-l voi prezenta public la sfârşitul lunii martie”, i-a răspuns primarul, sfidător, consilierului Cristian Bircea, în timpul unei şedinţe, în luna ianuarie. De curând, raportul a fost afişat şi pe site-ul primăriei. Aflăm doar că pachetul de 59.520 de acţiuni (100%) a fost vândut, dar nu se spune care a fost suma încasată. Dacă preţul pe acţiune plătit este cel anunţat în toamna anului trecut de către primărie – 18,45 RON, rezultă că valoarea se ridică la 1.098.144 RON, adică aproape 11 miliarde de lei vechi. Potrivit directorului economic al primăriei, Gheorghe Dumitrescu, suma a fost achitată integral la termenele prevăzute în contract.
Din acelaşi raport mai aflăm, fără surprindere că, înainte de scoaterea la licitaţie, Consiliul Local a aprobat majorarea capitalului social al ACETI cu un teren în suprafaţă de 4.785 mp, ca aport în natură în valoare de 465.000 RON, adică aproape cinci miliarde lei vechi.
Printr-un noroc chior, societatea cu mari datorii la stat, dar cu active de 27 miliarde lei vechi, a fost cumpărată de persoane aflate în relaţii foarte apropiate cu primarul Darius Vâlcov. O tânără de numai douăzeci şi un pic de ani, din Curtişoara, Anca Ionuţa Guşatu, persoană fizică autorizată, în asociere cu un alt cunoscut al primarului, Andrei Ovidiu Ramba (fiul fostului director al RADET Bucureşti), a găsit banii necesari cumpărării ACETI. Anca Ionuţa Guşatu nu este numai asociat, ci şi administrator, sediul firmei fiind în cartierul celor 600 de locuinţe.

 

 ACETI, luată de suflet de Hidroservul lui Marina Chitea

 

Exact cum semnalam într-un articol la începutul acestui an, preluarea societăţii avea un scop bine determinat: lucrări la reţeaua de apă şi canalizare în cadrul proiectului cu finanţare europeană derulat prin Compania de Apă Olt, în valoare de aproape 72 milioane de euro. Nu direct, ci în subantrepriză, pentru că ACETI nu ar fi avut şanse să câştige vreo licitaţie. Le-au câştigat alţii, care nu au putut refuza subcontractarea. Astfel, antreprenorul pentru lucrările la staţiile de epurare din Drăgăneşti, Piatra Olt şi Potcoava (contract în valoare de peste 215 miliarde lei vechi) este un consorţiu format din SC Hidroserv SA (contractor principal)– SC ADDIS SA Baia Mare – SC Escalia Craus SRL Baia Mare – SC SERENA 94 SA (firmă condusă de Marius Bobeş, finul lui Vâlcov). Pentru lucrări la sursele de apă ale Slatinei (65 puţuri de captare), în valoare de peste 98 miliarde lei vechi, licitaţia a fost câştigată tot de Hidroserv Slatina, în colaborare cu SC Stulz-Planaqua GmbH, Stulz-Tehchnik SRL şi Uti Instal Construct SA Bucureşti.
Directorul Companiei de Apă Olt, prin care se derulează mega-proiectul cu finanţare europeană, nu ştie dacă ACETI a subcontractat lucrări de la Hidroserv, societate condusă de Marian Chitea, fostul coleg de şcoală şi amic al lui Darius Vâlcov. La ACETI ne-am lovit de un zid al tăcerii. Directorul Romeo Roşoga, fost angajat al fostei Direcţii de Investiţii a primăriei conduse de actualul city-manager Minel Prina, a refuzat să stea de vorbă cu noi.

 

Scaunul directorului CAO se clatină pentru două miliarde lei vechi

 

Poate că reuşea să ne lămurească cum stau lucrurile. Inclusiv dacă două miliarde de lei vechi din conturile Companiei de Apă Olt trebuie să fie vărsaţi în conturile ACETI, pe lucrări de alimentare cu apă şi canalizare executate pe strada Sf. Nicolae, Fundătura Oltului şi zona Zăvoiului. Potrivit unor surse din cadrul ACETI, aceste lucrări au fost efectuate de către Compania de Apă, dar firma apropiatei lui Vâlcov urma să încaseze banii pe baza unor devize false, conform cărora angajaţii ACETI au executat reţeaua de apă şi canalizare. Din informaţiile noastre, directorul CAO, Gheorghe Buică, a refuzat să facă transferul, motiv pentru care scaunul i se clatină serios. Nici Marian Chitea nu a fost de găsit, singurul, ni s-a spus, care deţine toate informaţiile privind subcontractarea. De ce ACETI a devenit preferata lui Chitea, iată o întrebare la care probabil nu vom primi niciodată un răspuns oficial. Banii publici nu vor lua numai drumul către SC ACETI SA. Firma RUPIAH SRL, controlată de acelaşi Andrei Ovidiu Ramba, urmează să subcontracteze 40% din valoarea fondurilor europene obţinute de Primăria Slatina pentru 13 proiecte de dezvoltare durabilă. Valoarea totală a celor 13 proiecte este de 1.320 miliarde lei vechi (32 mil. euro), din care 1.030 miliarde lei vechi nerambursabili. Lucrările vor fi direcţionate numai după ce primăria va externaliza către RUPIAH Serviciul de Sere şi Spaţii Verzi. Pentru a putea participa la licitaţie, SC RUPIAH şi-a adăugat la obiectul principal de activitate şi „întreţinerea peisagistică”. Prin externalizarea tuturor serviciilor Primăriei Slatina, către firme apropiate lui Vâlcov, controlul Curţii de Conturi este anulat. Un dosar voluminos privind achiziţiile publice ale administraţiei Vâlcov se află încă în cercetare la DNA Craiova. Primarul Slatinei a declarat public în mai multe rânduri că nu are de ce să-şi facă probleme. În această situaţie, nu putem să nu ne întrebăm de ce l-a rugat pe un procuror din Olt să apeleze la un prieten de la DNA să se uite prin dosar? Darius Vâlcov este plecat în concediu, gurile rele zic că pe Coasta de Azur, aşa că are telefonul închis.