A murit Hashim Memish şi odată cu el o parte din istoria vie a Slatinei

Hashim Memish a murit noaptea trecută, la vârsta de 82 de ani, şi astfel ne mai despărţim de o parte frumoasă a istoriei Slatinei. De peste 300 de ani, familia Memish este una cu oraşul de pe malul Oltului, fiind cunoscută pentru braga vândută în micuţa prăvălie din oraşul vechi, dar şi pentru celelalte bunătăţi. În 2008, Hashim a fost numit cetăţean de onoare al Slatinei.

Hashim ar fi împlinit, pe 18 mai, 82 de ani, dar Allah l-a vrut mai aproape pe bătrânul bragagiu. Trecerea fost una blândă, spun apropiaţii, Hashim a murit în somn. 

Musulman fiind, ultimul băiat din cei şapte fraţi ai familiei Memish, va fi înmormântat astăzi, până la apusul soarelui, aşa cum cere tradiţia musulmană, la Bucureşti, alături de restul familiei deja plecate. 

Albanezii din Slatina sunt cunoscuţi în toată ţara şi nu numai pentru braga pe care o vând neîntrerupt de 300 de ani la prăvălia lor, dar şi pentru celelalte produse ca îngheţata, halviţa sau baclavaua. Alături de Alro, „Atletul Albanez” este unul dintre brand-urile oraşului oltean şi singura firmă privată din România care a funcţionat şi în perioada regimului comunist.

Într-un reportaj realizat de gazetanoua.ro, în urmă cu mai bine de zece ani, Hashim povestea cum lucrează în prăvălie de mic copil. 

„Am lucrat din tinereţe la prăvălia familiei, de la 16-17 ani. Eram particulari şi în vechiul regim. În perioada interbelică a fost cea mai înaltă cotă de prosperitate. A venit însă războiul şi regimul comunist, care a naţionalizat totul”, spunea Hashim Memish.

 Bătrânul bragagiu povestea că face ceea ce a învăţat de la tatăl său, Daoud, secretele meseriei fiind transmise din tată în fiu. „Ingredientele nu se spun. Dacă spunem, toţi ar deveni bragagii”, spunea glumind. 

De câţiva ani, tinerii familiei Memish - Abdullah, Hasbi şi Imer - au deschis o nouă prăvălie în partea de sus a Slatinei. Hashim se bucură pentru ei şi speră să ducă mai departe tradiţia „Atletului Albanez”. 

„Acolo este aripa tânără a familiei: Abdullah, Hasbi şi Imer şi mama lor Nadie. Ei privesc spre viitor, lor le revine această sarcină. Mă bucur că cei trei, dar şi Djemal, au înţeles cât de bune sunt sfaturile bătrânilor şi au dus mai departe tradiţia familiei”, spunea Hashim.

 Personalităţi care au trecut pragul prăvăliei „Atletul Albanez”:

scriitorii Ion Minulescu şi Eugen Ionescu; istoricul Nicolae Iorga; actorii Amza Pellea, Nicu Constantin, Dan Puric; cântăreaţa Doina Badea; fostul fotbalist Gheorghe Hagi; fostul ambasador al Statelor Unite în România James Rosapepe; foştii şefi de stat Nicolae Ceauşescu şi Charles de Gaulle.