Cod Galben de caniculă, dar şi vijelii şi ploi torenţiale

Meteorologii au emis avertizări Cod Galben pentru mai multe judeţe din ţară, inclusiv cele din Oltenia, de instabilitate atmosferică, începând de astăzi, 12 iunie, ora 14.00, până joi dimineaţa, ora 6.00. De asemenea, este in vigoare şi un Cod Galben de caniculă şi disconfort termic.

 

 

În intervalul 12 iunie, ora 14, 13 iunie, ora 6, în Oltenia, sudul și estul Transilvaniei, sudul Banatului, jumătatea de nord a Munteniei, sud-vestul Moldovei și local în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

 Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în celelalte regiuni.

 Cod Galben de caniculă

 De asemenea, pe 12, 13 iunie vor fi temperaturi ridicate, caniculă şi disconfort termic ridicat.

 „În intervalul menționat, în Muntenia, în sudul Olteniei și în zona continentală a Dobrogei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități”, transmite ANM.