Reorganizarea teritorială a României cu doar 15 județe, propunere a CCIR

Discuțiile despre regionalizare și reorganizarea teritorială a României au fost abordate la o întâlnire a organizaţiilor patronale şi profesionale sectoriale din țară, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).


Concluzia a fost surprinzătoare: ar fi necesară reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de judeţe la 15 reprezintă, pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

În trecut s-a mai discutat despre o regionalizare pe structura agențiilor de dezvoltare, dar se pare că acest lucru ar fi neconstituțional.

Discuţiile s-au axat pe situaţia economică actuală, posibilităţile de dezvoltare şi de promovare a produselor şi serviciilor româneşti şi modalităţile de reducere a cheltuielilor publice, potrivit Cluj24.ro.

Astfel, organizaţiile semnatare consideră drept prioritară reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de judeţe la 15, precum şi redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori.

„Reorganizarea ar trebui să se realizeze pe modelul organizării Curţilor de Apel, care sunt în număr de 15, respectiv la Bucureşti, Craiova, Timişoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Alba-Iulia, Târgu Mureş, Bacău, Braşov.

Se poate prelua acest model şi în cazul judeţelor, mai ales că în Constituţia României nu se vorbeşte de un anumit număr de judeţe.

Evident, acest lucru trebuie să fie asumat de către decidenţi, fiind, totodată, şi un act de curaj politic, în urma unei dezbateri consistente şi transparente privind economiile ce se pot face astfel la bugetul public, bani ce pot fi reinvestiţi în economia românească”, se menţionează în comunicat.

Dacă o asemenea organizare ar fi pusă în practică, noul județ Alba Iulia ar include și Sibiul și Hunedoara, așa cum se întâmplă și în cazul Curții de Apel Alba Iulia, care acoperă 3 județe.

Potrivit sursei citate, organizaţiile semnatare sunt: Camera de Comerţ şi Industrie a României, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), Asociaţia Brokerilor din România.

În prezent, Curtea de Apel Cluj are arondate judeţele Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș şi Sălaj.

Curtea de Apel Târgu Mureș are judeţele Mureș şi Harghita, iar Curtea de Braşov – judeţele Brașov şi Covasna.

De asemenea, Curtea de Apel Oradea are judeţele Bihor şi Satu Mare, iar Curtea de Apel Alba Iulia, judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu.