Persoanele amendate pentru necompletarea PLF-ului au 90 de zile pentru recuperarea sumelor achitate. Cererile se depun la direcţiile de taxe şi impozite

Cei care au fost amendaţi pentru necompletarea formularului digital de intrare în România, PLF, au la dispoziţie 90 de zile, începând de astăzi, pentru a depune o cerere de restituire a sumei plătite. 


Potrivit ordinului care stabileşte procedura de restituire, cererile se depun la direcţia de taxe şi impozite din cadrul primăriei de domiciliu. 

„Au existat persoane care au venit la noi şi s-au interesat despre procedura de restituire, dar până la apariţia normelor de aplicare nu i-am putut ajuta. De astăzi, cei care au plătit acele amenzi sunt aşteptaţi la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Slatina pentru depunerea cererii de restituire. Dacă nu au formularul de cerere, îl pot procura de la noi”, a declarat directorul Direcţiei Taxe şi Impozite Slatina, Alin Calotă. 

Sumele de bani pot fi restituite în numerar ca casieriile direcţiilor de taxe şi impozite sau în contul comunicat de contribuabil. 

Formularul de cerere poate fi descărcat de AICI

Pe lângă cerere, contribuabilul trebuie să prezinte copii ale procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi ale documentului de plată.

Termenul de soluţionare este de maximum 45 de zile de la depunerea acestora.

În cazul celor care au primit amendă contravenţională pentru necompletarea formularului PLF, dar care nu au achitat amenzile, acestea se anulează şi se scad din evidenţele organelor de executare fără a fi nevoie de depunerea cererii completate.

Obligativitatea completării formularului digital de intrare în România a fost instituită din 20 decembrie 2021. În cazul în care formularul nu era completat în cele 24 de ore de la intrarea în ţară, amenda iniţială era cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei.

În 11 martie 2022, Guvernul a aprobat OUG care elimină obligativitatea completării formularului electronic la intrarea în ţară.

În 21 iulie 2022, preşedintele Iohannis a promulgat legea prin care sunt anulate amenzile aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în Romania - PLF.