Mioara Durlă: „Totul este să-ţi placă ceea ce faci, să munceşti cu dăruire şi să nu păcăleşti niciodată un client”

Ca să reuşeşti în viaţă nu este nevoie de silicoane, tătici, mămici sau alţi sponsori. Lucrurile solide, adevărate se fac de la temelie, cu stăruinţă şi răbdare. Dacă ai şi fler, construcţia ta va rezista oricăror lovituri. Mioara Durlă poate fi considerată un om de succes. A fost însă nevoie de mulţi ani de muncă. Puterea ei vine din atitudinea permanent pozitivă, care a ajutat-o să facă faţă multor greutăţi. Agenţia de Turism OLTEXTUR din Slatina, pe care o patronează de aproape 20 de ani, face faţă cu brio şi acestor vremuri de criză. Secretul succesului său este seriozitatea.

- Sunteţi şefa uneia dintre cele mai puternice agenţii de turism din judeţ şi în plină vară v-am găsit la lucru. Credeam că vă luaţi vacanţă în perioada asta atât de călduroasă…
- Noi, cei care lucrăm în turism, nu ne permitem să ne luăm concediu niciodată în plin sezon. Când terminăm cu perioada cea mai solicitată mergem să ne relaxăm, dar nu mai mult de două, trei zile. Dar şi atunci muncim acolo unde mergem, pentru că trebuie să fim la curent cu tot ceea ce apare nou pe piaţă şi condiţiile care se oferă turiştilor, pentru a şti să le dăm informaţiile corecte. Acest lucru este esenţial. Calitatea serviciilor trebuie să fie pe măsura preţului. Nu pot să spun că mi-am permis, de câţi ani lucrez în turism, să petrec un concediu cu familia mai mult de o săptămână.
- De unde această pasiune pentru turism?
- Am absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti, secţia Turism, în anul 1985, şi am fost repartizată la Oficiul Judeţean de Turism Olt. În 1991, când a venit oportunitatea locaţiilor de gestiune, am participat la licitaţie alături de alţi colegi ai mei şi am luat agenţia de turism a OJT. În 1994 am cumpărat întregul pachet de acţiuni de la FPS şi FPP şi am devenit proprietarul sediului în care funcţionăm şi în prezent. Turismul este o pasiune a mea încă de copil.
- Care este diferenţa dintre turismul de azi şi cel dinainte de 1989?
- Înainte, turismul se făcea pe baza unor contracte stabilite, pe locuri fixe şi locaţii pe anumite destinaţii. Pentru extern erau câteva locuri numai în ţările socialiste, unde oricum nu mergeau decât cei care aveau pile. Pe litoral, în staţiunea Neptun nu mergeau decât persoanele care aveau cunoştinţe şi nu se oferea acelaşi pachet de servicii. Acum, fiecare turist are posibilitatea să-şi aleagă ce destinaţie doreşte şi lucrăm foarte mult pe extern cu parteneri direcţi, care ne oferă tarife foarte bune. De aici şi succesul pe care îl avem.
- Este o concurenţă acerbă. Cum a reuşit o femeie să ajungă şi să se menţină la vârful acestui domeniu?
- Totul este să-ţi placă ceea ce faci, să munceşti cu dăruire şi să nu păcăleşti niciodată un client. Trebuie să-i spui exact ce găseşte acolo unde se duce. Mulţi compară trei stele de la noi cu trei stele din Grecia sau Bulgaria, dar niciodată gradul de clasificare al unui hotel nu este acelaşi în fiecare ţară. Înainte de a lansa catalogul sau oferta pentru anul următor, mergem să vedem locaţiile respective pentru a vedea condiţiile. Este o dovadă de respect faţă de client. Turistul trebuie pregătit astfel încât, la întoarcere, să spună că a fost mai bine decât mi s-a spus la agenţie. Avem şi un site cu informaţiile de ultimă clipă, lucru care ne-a crescut vânzările chiar în această perioadă de criză.
- Cum îmbinaţi activitatea de femeie de afaceri de succes cu cea privată? Mai aveţi timp pentru dumneavoastră?
- Încep programul la nouă şi jumătate dimineaţa şi-l închei zece ore mai târziu. Când ajung acasă, mă gândesc că sunt şi soţie, şi mamă, dar îmi acord puţin timp şi pentru relaxare, care înseamnă să ud gazonul şi să mă ocup de florile din curtea casei noastre. Pot să spun că sâmbăta şi duminica mi le dedic în totalitate mie (râde). Stau în bucătărie, îmi place să gătesc şi fac tot ceea ce trebuie pentru familia mea, pentru că ştiu că lunea trebuie să o iau din nou de la capăt la agenţie. Fac totul cu plăcere. Printre toate, îmi găsesc timp să mă duc la coafor o dată pe săptămână şi atunci când trebuie la manichiură. Cumpărături pentru garderobă fac atunci când plec în afară. Numai atunci am timp şi nu cumpăr neapărat ce este la modă. Mă îmbrac aşa cum consider eu că îmi stă bine.
- Trăim încă într-o lume în care bărbaţii dictează. Cum reuşiţi să depăşiţi barierele şi să faceţi faţă dezamăgirilor?
- Trec uşor peste dezamăgiri, nu privesc niciodată înapoi. Merg pe drumul meu, pentru că eu sunt convinsă că timpul le rezolvă pe toate.
- Care a fost cea mai mare bucurie pe care aţi trăit-o?
- A fost, este şi va fi fiica mea. Am un copil deosebit, care nu mi-a creat niciodată probleme. Noi am transformat această agenţie de turism într-o afacere de familie şi are de un an şi jumătate propria ei agenţie în Bucureşti şi lucrează cu pasiune. Ea mă motivează să depăşesc orice neîmplinire sau dezamăgire.
- La un moment dat aţi fost implicată şi în politică. Aţi mai repeta această experienţă?
- (hotărâtă) Nu! Am făcut-o dintr-o obligaţie morală pe care am avut-o, dar nu mi-a plăcut. Aşa că m-am retras la timp, chiar înainte de a începe campania electorală pentru Primăria Slatina. Consider că singura politică pe care trebuie să o fac este cea a firmei. Am mulţi clienţi care sunt din diferite partide politice şi îmi place să fiu prietenă cu toţi. Îmi place să citesc ziarele, să fiu informată.
- Cum îi trataţi pe duşmani?
- Duşmanii mi-i consider mai prieteni decât prietenii, pentru că ştiu ce gândesc, ştiu cum sunt şi de ce să mă feresc. Pe când, de la prieteni pe care îi crezi prieteni şi nu ştiu dacă sunt cu adevărat, nu ştii la ce să te aştepţi. Te mai destăinui şi intervine dezamăgirea când vezi că ceea ce i-ai mărturisit n-a rămas numai pentru el.
- Cum priviţi viitorul?
- Cu mult optimism. Sunt un om împlinit din toate punctele de vedere, dar consider că încă mai am multe de spus şi de făcut.