ITM Olt, discuţii cu angajatorii pe tema bolilor profesionale şi a accidentelor de muncă

Aproape trei milioane de lucrători mor anual, la nivel mondial, din cauza accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale. În acest context, de Ziua Internaţioanlă a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, ITM Olt a organizat o întâlnire cu angajatorii pe tema riscurilor de la locul de muncă.

Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă este sărbătorită anual pentru a promova prevenirea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale la nivel global. Este o campanie de conștientizare menită să concentreze atenția internațională asupra amplorii problemei și asupra modului în care promovarea și crearea unei culturi a securității și sănătății poate ajuta la reducerea numărului de decese și răniri legate de muncă. Totodată, sindicatele din întreaga lume comemorează victimele accidentelor de muncă și bolilor profesionale.

În acest context, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, a organizat o întâlnire cu reprezentanți ai angajatorilor, sindicatelor, serviciilor externe de prevenire și protecție, evenimentul fiind găzduit de Colegiul Tehnic ”Alexe Marin” din Slatina.

În acest an Ziua Internațională a securității și sănătății în muncă se desfăşoară, sub sloganul „Construirea unei culturi preventive de securitate și sănătate prin dialog social eficient.”

„În prezent, peste 374 de milioane de lucrători suferă accidente de muncă sau se îmbolnăvesc în fiecare an. Se estimează că zilele de lucru pierdute din cauze legate de securitatea muncii reprezintă aproape 4% din PIB-ul mondial, în unele țări până la 6%, se arată în datele statistice.

In fiecare an, 2,78 milioane de lucrători mor din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, din care 2,4 milioane sunt legate de boala profesională. De departe, cea mai mare parte a deceselor legate de locul de muncă – 86% – provine din boala profesională.

În fiecare zi îşi pierd viata 6.500 de lucrători din cauza bolilor profesionale, în comparație cu 1.000 de accidente mortale la locul de muncă. Cele mai mari cauze ale mortalității sunt bolile circulatorii (31%), cancerele legate de muncă (26%) și bolile respiratorii (17%).

Angajatorii sunt responsabili să se asigure că mediul de lucru este sigur și sănătos, iar salariații să respecte normele de securitate și sănătate în muncă, să se protejeze și să nu pună în pericol pe alții, să își cunoască drepturile și să participe la implementarea măsurilor preventive”, transmite Cristian Ungureanu, inspector şef al ITM Olt.

Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă 2022 se concentrează pe strategii de consolidare a sistemelor naționale de securitate și sănătate în muncă, încurajând toate părțile implicate să acționeze împreună pentru a construi o cultură pozitivă a securității și sănătății în muncă.

Organizația Internațională a Muncii afirmă că, dacă există un dialog social eficient, guvernele și partenerii sociali pot fi implicați activ în toate etapele proceselor de luare a deciziilor în domeniul securității și sănătății în muncă. Dialogul social nu numai că contribuie la îmbunătățirea politicilor și strategiilor de securitate și sănătate în muncă, ci este, de asemenea, esențial pentru a stimula asumarea și angajamentul, deschizând calea pentru implementarea lor mai rapidă și mai eficientă.