Zona zoster şi tratamentele naturiste ce pot calma simptomele

Zona zoster este o boală infecţioasă acută, determinată de un virus care afectează rădăcinile nervoase. Ea se manifestă printr-o erupţie veziculoasă apărută pe piele de-a lungul unui traiect nervos, pe câte-o parte a corpului, mai frecvent în zona pectorală sau posterioară.

Erupţia este însoţită de durere şi, câteodată, de fotosensibilitate, ţiuit în urechi şi lipsă de energie. Boala afectează mai des adulţii cu probleme imunitare.

 

Zona zoster - caracteristicile bolii

 

S-a constatat că zona zoster este provocată de acelaşi virus de tip herpetic care cauzează şi varicela. Cei care au suferit în trecut de vărsat de vânt (varicelă) mai găzduiesc, câteodată, rămăşiţe inactivate de virus în ganglionii rădăcinilor nervoase. Atunci când organismul este slăbit, viruşii încep din nou să se multiplice. Însă, dat fiind că varicela nu poate recidivă, ia naştere o altă afecţiune, şi anume zona zoster.

 

Ţinând seama de originea comună a celor două boli, persoanele care nu au avut niciodată varicelă se pot contamina cu virus herpetic de la un pacient cu zona zoster şi pot contracta vărsatul de vânt. Însă, din fericire, expunerea la zona zoster a celor care au avut deja varicelă nu determină contaminarea. Profilactic, gravidele, copiii, imunodeficienţii şi cei ce nu au fost bolnavi de varicelă vor evita persoanele bolnave de zona zoster.


În unele situaţii, după boală se manifestă o nevralgie postherpetică, problemă caracterizată prin dureri care persistă luni de zile. În cazuri şi mai rare, boala poate afecta organele interne ori poate infesta o parte a nervilor motorii.

 

Tratament naturist şi prevenire

 

Medicaţia prescrisă în zona zoster include antiviralele, analgezicele şi, câteodată, corticosteroizii. Ne vom asigura că furnizăm organismului un aport corect de vitamina C şi enzime necesare absorbţiei acesteia (din fructe şi legume crude). Importantă este şi suficienţa sărurilor minerale de cupru (din nuci, cereale germinate, verdeţuri, struguri) şi de magneziu (varză, salată, leguminoase, soia, migdale dulci, smochine, banane).


În plus, vom folosi acţiunea tămăduitoare a plantelor: Morcovul (Daucus carotă) se va întrebuinţa sub formă de comprese cu suc, aplicate local de două-trei ori pe zi; Uleiul de sunătoare (Hypericum perforatum) - florile de sunătoare mărunţite se introduc într-o sticlă închisă la culoare, se adaugă ulei de floarea-soarelui atât cât să le acopere cu câţiva centimetri, se macerează timp de trei săptămâni, după care se filtrează cu grijă. Zonele cutanate afectate de zona zoster se ung de mai multe ori pe zi: Tinctura de gălbenele (Calendula officinalis) - se toacă mărunt 20 g flori de gălbenele şi se macerează în 100 ml alcool alimentar de 70 grade, timp de 14 zile. Apoi se iau câte 20 picături de trei ori pe zi.

 

Tot din gălbenele se poate pregăti şi o alifie din 50 g flori şi 150 g frunze uscate şi mărunţite, peste care se adaugă 150 ml alcool de 90 grade. Se lasă la macerat 24 de ore, apoi se storc bine plantele şi se presează. Peste extractul alcoolic obţinut şi plantele zdrobite se adaugă un litru ulei de floarea-soarelui, fiert cu ceară de albine. Se ţine o zi la foc foarte mic şi se strecoară printr-o sită. Este utilizabil pentru ungerea zonelor afectate, de câteva ori pe zi.


Infuzia de levănţică (Lavandula angustifolia) sau păducel (Crataegus monogyna) - două linguriţe de frunze şi flori se infuzează un sfert de ora în 200 ml de apă clocotită. Se beau, în fiecare zi, două-trei ceaiuri. Frunzele de pătlagină (Plantago media) proaspete şi strivite se aplică pe zonele afectate. Ele au efecte calmante şi cicatrizante. Tătăneasă (Symphytum officinale) se întrebuinţează pentru spălături sub formă de macerat produs din două linguriţe de rădăcină mărunţită în 250 ml apă, vreme de zece ore. Urechelniţă (Sempervivum tectorum) - se tamponează zona dureroasă cu suc proaspăt de plantă.


Un remediu extrem de eficient este un decoct din amestec de plante, aplicat extern, realizat dintr-o combinaţie din câte o lingură de coajă de stejar (Quercus robur), frunze de creţişoară (Alchemilla xanthochlora), flori de muşeţel (Matricaria chamomilla) şi sulfină (Melilotus officinalis) şi din câte două linguri de flori de salvie (Salvia officinalis) şi paie de ovăz (Avenă sativa). Din această mixtură de plante se pun două linguri în jumătate de litru de apă şi se ţine la foc până începe să fiarbă. După aceea se strecoară şi se aplică asupra zonei cu vezicule.


Recidivă afecţiunii zona zoster este destul de rară, iar aplicarea principiilor de viaţă raţională (odihnă, echilibrul emoţional, predominanţa gândurilor pozitive, exerciţiul fizic în aer liber, folosirea hranei vii sau curele de detoxifiere) vor limita la minimum şansele de reapariţie a bolii. Preventiv, dar şi curativ, vor fi utilizate produsele şi alimentele care stimulează sistemul imunitar, cum ar fi echinacea, usturoiul sau iaurtul de casă.


Sursa: www.revista-tratamente-naturiste.ro