Zeci de olteni, diagnosticaţi de medicii slătineni cu meningită. Examenul bacteriologic din lichidul cefalorahidian nu poate fi efectuat la SJU Slatina

Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina au confirmat că în fiecare lună sunt diagnosticaţi trei-patru pacienţi cu meningită. Formele uşoare sunt tratate la SJU Slatina, pacienţii cu patologie asociată fiind transferaţi în Capitală sau la Craiova.

De la începutul anului, medicii de la spitalul slătinean diagnostichează în fiecare lună pacienţi cu meningită. Directorul medical al SJU Slatina, Cătălin Pătru, a precizat că nu a sesizat o incidenţă mai crescută acum decât într-o perioadă similară a anilor trecuţi.

„Avem cazuri de meningită bacteriană de la începutul anului şi până în prezent.  Nu putem spune că este o incidenţă mai crescută decât într-o perioadă similară a anilor anteriori. Avem trei-patru cazuri pe lună. Sunt meningite bacteriene, care sunt cauzate de infecţii bacteriene, dar şi meningite date de infecţii acute TBC. De regulă, acest tip de meningite apar la adulţi, la copii sunt mai frecvente meningitele virale şi cele cauzate de miningococ, am avut şi aceste tipuri”,
a spus Pătru.

Pentru ca un copil să fie diagnosticat cu meningită cauzată de meningococ trebuie să i se preleveze o probă din lichidul cefalorahidian, procedură ce nu poate fi efectuată la SJU Slatina.

„Noi spunem că sunt meningite bacteriene de etilogie neprecizată, pentru că, în acest moment, ca să pui diagnosticul de meningococ trebuie să faci examenul bacteriologic din lichidul cefalorahidian, care este o testare foarte sensibilă, germenul rezistă foarte puţin în mediul extern. Această testare nu se poate face aici, este nevoie de un laborator complex. Este greu de pus diagnosticul etiologic de meningită meningococică, în schimb tratamentul pentru meningită bacteriană acoperă şi meningita dată de meningococ, care nu este un germen cu o foarte mare rezistenţă la antibiotice”,  a adăugat Pătru.

Pacienţii cu forme uşoare de meningită sunt trataţi la SJU Slatina, însă cei cu patologie asociată sunt transferaţi în Capitală sau la Craiova, unde Secţia de Infecţioase are şi o Terapie Intensivă.
 
Medicii slătineni spun că meningita poate fi prevenită prin respectarea măsurilor de igienă.