Zeci de olteni ajung cu traumatisme în zona feţei, la SJU Slatina. Chirurgii slătineni fac intervenţii de mare fineţe, fără incizii vizibile

Pentru că sunt implicaţi în diferite altercaţii sau suferă accidente în gospodării, numărul oltenilor ce ajung pe mâinile doctorilor de la Compartimentul de Chirurgie maxilo-facială de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina creşte, în această perioadă. Cu ajutorul liniei de endoscopie, chirurgii slătineni fac intervenţii de fineţe la nivelul feţei, iar pacienţii nu rămân cu semne vizibile.

Specialiştii de la Compartimentul de chirurgie maxilo-facială din cadrul SJU Slatina pot rezolva orice traumatism cranio-maxilo-facial, care nu are afectare neurochirurgicală.

Şeful Secţiei ORL de la cel mai mare spital din judeţ, medicul George Craioveanu, a precizat că unele cazuri sunt abordate cu ajutorul turnului liniei de endoscopie, inciziile de la nivelul feţei fiind ascunse.

„Putem rezolva la Slatina orice traumatism cranio-maxilo-facial, care nu are afectare neurochirugicală. Faţa este foarte importantă, aspectul ei are implicaţii sociale importante, este exclus să facem incizii la nivelul feţei. Abordurile se efectuează endooral, prin incizii ascunse sau prin plăgile existente posttraumatic. Dispunem de o linie endoscopică modernă, pe care o folosesc şi colegii noştri de la ORL. Pentru fracturile care sunt situate în locuri greu accesibile folosim această linie endoscopică pentru a le asista. Le putem trata prin osteosinteză asistată endoscopic, cu rezultate excelente, atât din punct de vedere funcţional, cât şi estetic şi fizionomic”,
a spus Craioveanu.

Specialistul de la SJU Slatina a declarat că aceste intervenţii trebuie să fie efectuate cu mare precizie.

„Sunt mulţi pacienţi care ajung cu astfel de traume, mai ales în această perioadă. Sunt multe agresiuni, sunt accidente şi avem o patologie traumatică destul de largă, pe secţie. Pot fi intervenţii complexe, care necesită o bună reconstrucţie a conturului osos, pentru că aici nu intervine doar factorul fizionomic. Deoarece că se pot întâlni tulburări de ocluzie dentară, aceste fracturi trebuie reduse şi tratate chirurgical corect din punct de vedere anatomic. Sunt intervenţii care durează de la 45 de minute până la trei ore. Patologia implică fracturi de mandibulă, fracturi de oase maxilare şi ale orbitei. Sunt lucruri de mare fineţe, cu un înalt risc chirurgical, intervenţii pe care le putem face aici”, a adăugat Craioveanu.