Zeci de copii sunt internaţi în spital. Pediatru: „Formele sunt grave la copiii mici. Am avut nou-născut de două săptămâni cu pneumonie”

Este sezonul virozelor, iar pediatrii slătineni se confruntă cu un val de micuţi pacienţi ce au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate. Cei mai mulţi au viroză şi pneumonie. Grav este că sunt afectaţi şi bebeluşii, boala manifestându-se mult mai grav la vârste fragede.

Şeful Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Daniela Safta, a precizat că prezentările depăşesc numărul paturilor, mai ales în week-end.

„Secţia este aglomerată, cu ocuparea numărului de paturi la capacitate maximă. În week-end prezentările depăşesc numărul de paturi. De exemplu, luni dimineaţă au fost 70 de copii, iar secţia are 60 de paturi. Este perioada cu foarte multe viroze respiratorii, suntem în plin sezon. Astfel, copiii sunt diagnosticaţi cu pneumonie, bronşită, viroză, bronşiolită. Sunt şi nou-născuţi, sugari sau copii mici până în trei ani care sunt afectaţi. Contaminarea se face prin contact cu adulţii sau cu frăţiorii mai mari. Depinde foarte mult şi de condiţiile în care stau, unii au condiţii precare, stau cinci-şapte persoane într-o cameră. Este suficient să tuşească o persoană că se îmbolnăvesc toţi”
, a spus Safta.

Pediatrul de la Spitalul Slatina spune că boala este mai gravă la copiii mici, iar dacă răcesc în primele şase luni de viaţă pot rămâne cu o sensibilitate toată copilăria.

„Cazurile sunt complexe, formele sunt mai grave la copiii mici, în general la sugari. Am avut nou-născut de două săptămâni cu pneumonie. Pacienţii aşa de mici sunt obligatoriu internaţi, spitalizarea este de cel puţin o săptămână. În urma unei răceli în primele şase luni de viaţă, copilul capătă o sensibilitate pentru toată copilăria”,
a adăugat Safta.