Zacusca de Giuvărăşti, reţetă tradiţională preluată de la o centenară. Produsul va fi certificat ca unul tradiţional oltenesc

Toate legumele sunt coapte atent pe grătar, apoi vinetele şi ardeiul kapia sunt decojite fără a intra în contact cu apa. Legumele sunt tocate manual şi puse apoi la fiert în tuci. Aşa este produsă aromata zacusca de Giuvărăşti, iar Mădălina Hristu spune că a preluat reţeta de la familia sa, însă secretele i-au fost împărtăşite de o mătuşă ce a împlinit recent 102 ani. Un borcan de zacuscă poate fi păstrat în cămară şi doi ani, deşi nu are niciun ados de aditivi.

Mădălina Hristu produce sute de borcane de zacuscă în gospodăria ei de la Giuvărăşti. A preluat reţeta simplă, fără chimicale şi aditivi, de la familia sa.
Aceasta spune că de mare ajutor i-a fost o mătuşă ce a împlinit recent 102 ani.

„Am preluat reţeta din familie, de mică am văzut cum se face zacusca. Şi bunica şi străbunica mea făceau zacuscă în casă. O mătuşă de-a mea, care mai trăieşte şi a împlinit 102 ani, mi-a arătat exact cum făceau înainte zacuscă. Aici, în zonă, suntem producători de legume, preţurile sunt foarte mici şi ne convine mult mai bine să facem zacuscă”, a spus Mădălina Hristu.

Secretul stă în decojitul legumelor


Reţeta Mădălinei Hristu este una simplă şi are o tradiţie de mai bine de o sută de ani în localitatea Giuvărăşti. Legumele sunt atent coapte pe grătar, apoi tocate manual mărunt, după care puse la fiert în tuci, la foc mic.

Femeia din Giuvărăşti spune că nu are un ingredient minune, însă a precizat că secretul ar consta tocmai în decojitul ardeiului şi vinetelor.

„Eu fac o singură reţetă, fără ciuperci. Coacem vinetele şi coarna-kapia pe grătar, totul este copt şi de aici  gustul deosebit. Cam asta ar fi şi diferenţa între o friptură pe grătar şi una la teflon. Cam aşa este şi cu zacusca făcută la bloc şi cea făcută în gospodărie, la tuci. Eu am dat reţeta multor persoane, dar nimeni nu a reuşit să o facă aşa cumo fac eu. Vinetele se scurg, se toacă manual cu un tocător de lemn. Totul este făcut în gospodăria noastă de la Giuvăşti. Nu am un secret anume, nu pun absolut nimic, doar sare şi puţin piper. În schimb, nu spălăm kapia, unor persoane le este greu să decojească ardeiul fără să-l bage în apă. Eu nu fac asta, ca să-şi păstreze gustul şi aroma. Acesta poate fi un secret. Pun zacusca fierbinte în borcane şi o sterilizez lent. Adică pun peste borcane o pătură şi le las aşa acoperite şi 24 de ore. Ţine şi doi ani”, a spus dezinvolt fermierul de la Giuvărăşti.

Demersuri pentru ca produsul să fie autorizat ca unul tradiţional oltenesc

Fermierul de la Giuvărăşti a făcut toate demersuri pentru ca zacusca de Givuărăşti să fie certificată ca un produs tradiţional, deşi familia a mai deţinut un astfel de atestat în urmă cu câţiva ani. Producătorul de zacurscă trebuie să mai depună un singur buletin de analiză privind aspectul produsului.

„Am avut autorizaţie cu ani în urmă. Tatăl meu a deţinut autorizaţia de producător tradiţional pentru această zacuscă. A expirat şi am depus dosarul din nou la Direcţia Agricolă Olt. Mai avem de depus un singur buletin de analiză de aspect. Celelalte, privind compoziţia chimică, s-au făcut, dar l-am omis pe acesta de aspect. Nu se pune problema să nu îl obţinem, pentru că zacusca noastră arată foarte bine, numai că nu am mai avut până acum două săptămâni niciun borcan. Am produs deja zacuscă, pentru că au apărut vinetele proaspete. Eu cred că mai mult de o săptămână nu mai durează pănă când ne vine buletinul de anliză şi apoi vom fi autorizaţi. Dosarul este depus, el va fi doar completat cu acest document”, a adăugat Mădălina Hristu.

Străinii, interesaţi de pasta de legume oltenească


Străinii au fost fermecaţi de gustul aromat al pastei de legume produse la Giuvărăşti. Mădălina Hristu spune că mai multe societăţi de peste hotare s-au arătat interesate să preia zacusca.
 
„Am avut ceri să producem zacuscă, pentru că anii trecuţi am expus şi la INDAGRA. Am fost contactaţi de societăţi de afară care s-au arătat interesate să preia zacusca noastră”,
a spus olteanca.

Mâine, zacusca de Giuvărăşti va fi expusă în Sala de conferinţe a CJ Olt, în cadrul unui eveniment festiv organizat de Direcţia Agricolă Olt, privind promovarea produselor tradiţionale olteneşti.