Zacusca de Giuvărăşti, al doilea produs tradiţional atestat din judeţ. Oficialii DAJ Olt se implică şi în obţinerea atestatului pentru prunele de Sâmbureşti

La nivelul judeţului au fost atestate ca produse tradiţionale doar prunele de Leleasca, iar la finalul lunii august a primit acest certificat şi zacusca de Giuvărăşti. Reprezentanţii DAJ Olt încearcă să ajute şi producătorul de prune uscate de la Sâmbureşti să se autorizeze.

Două produse din judeţ sunt recunoscute de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca fiind tradiţionale. Vorbim aici de prunele uscate de Leleasca, iar recent a primit atestatul de produs tradiţional şi Mădălina Hirstu, care face în gospodăria sa de la Giuvărăşti zacuscă cu vinete.

Cele două produse olteneşti îndeplinesc condiţiile impuse de autorităţi. Astfel, acestea sunt fabricate din materii prime locale şi nu au în compoziţie aditivi alimentari. Atât prunele de Leleasca, cât şi zacusca de la Giuvărăşti respectă reţete vechi de sute de ani. 
 
Directorul Direcţie Judeţene pentru Agricultură Olt, Emil Marinescu, a precizat că şi producătorii de prune uscate de la Sâmbureşti fac demersuri pentru autorizare. 

„Şi zacusca de Giuvărăşti a primit atestatul de produs tradiţional. Este al doilea produs atestat din judeţ, după prunele de la Leleasca. O să vedem ce putem face cu prunele de Sâmbureşti. Şi cei de la Sâmbureşti intenţionează să se autorizeze. Există un istoric la Sâmbureşti, datorită societăţii viticole. Aceste produse sunt făcute după reţete tradiţionale, cu produse din gospodăria respectivă. Aşa face zacusca doamna de la Giuvărăşti. Ea deţine o anumită suprafaţă unde produce acele legume din care face apoi zacuscă”, a spus Marinescu.

Produsele tradiţionale româneşti recunoscute pe plan european pot fi numărate pe degetele de la o mână. Astfel, europenii caută cu interes telemeaua de Ibăneşti, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei şi magiunul de Topoloveni. Ca să devină brand românesc, oficialii Ministerului Agriculturii au reuşit să depună la Comisia Europeană documentaţia şi pentru caşcavalul de Săveni, scrumbia afumată de Dunăre, dar şi pentru cârnaţii de Pleşcoi.