Sănătate

2019-11-07, 13:22:47

Victimele traficului de persoane beneficiază de servicii medicale gratuite. Copiii şi gravidele care nu au CNP nu plătesc tratamentele

Legislaţia s-a schimbat în octombrie, iar două noi categorii de persoane sunt scutite de coplată şi beneficiază de asigurare medicală.

Reprezentanţii CAS Olt spun că victimele traficului de persaone, dar şi deţinuţii au acces gratuit la servicii medicale.

„Prin Legea nr.186/2019, publicată în Monitorul Oficial din data de 21 octombrie 2019, au fost întroduse două noi categorii de persoane care sunt scutite de coplată și beneficiază de asigurare, fără plata contribuției. Este vorba despre persoanele care sunt victime ale traficului de persoane şi cele reținute, arestate sau deținute, dacă acestea din urmă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse”, spun cei de la CAS Olt.

O altă noutate adusă de această lege este că acum copiii, femeile însărcinate, lehuzele și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane sunt scutite de la coplată și beneficiază de asigurare, fără plata contribuției, și în cazul în care nu dețin cod numeric personal, în termen de maximum un an de zile de la data primei prezentări la furnizorul de servicii medicale.

„La momentul solicitării serviciilor medicale, aceste persoane vor declara că nu sunt înregistrate în registrele de stare civilă, cu excepţia copiilor de până la 14 ani şi a persoanelor cu handicap, pentru care declaraţia se completează de către persoanele care le însoţesc la furnizorul de servicii medicale. În toate aceste cazuri, furnizorii de servicii medicale vor anunţa de îndată organele de poliţie şi serviciile de asistenţă socială din raza teritorială a furnizorului de servicii medicale, în vederea efectuării procedurilor de înregistrare a naşterii acestor persoane în registrele de stare civilă conform legii sau identificării lor. Dacă până acum persoanele fizice cu venituri din pensii de până la 900 lei erau scutite de coplată numai dacă nu realizau alte venituri, acum aceștia benefiziază de coplată indiferent dacă realizează sau nu alte venituri”, se arată în comunicatul CAS Olt.

Comentarii

Redacţia

2019-11-07 13:22:47

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...