Viața după pensionare: 4 obiceiuri sănătoase pe care ar trebui să le iei în serios acum

Pentru majoritatea dintre noi, viața își urmează cursul normal și, într-un final, ajungem la pensionare. Această perioadă la care ne gândim cu nedumerire atunci când suntem tineri, poate fi cea mai frumoasă perioadă din viață pentru unii, iar pentru alții cea mai grea. Cert este că nu prea ai cum să îmbătrânești frumos și fericit atunci când nu ai grijă de sănătatea ta. Nu ai vrea ca problemele de sănătate să îți răpească bucuria anilor în care poți face efectiv ce vrei.

Iată, mai jos, ce obiceiuri sănătoase ar trebui să adopți după pensionare.

Fă mai multe exerciții

Când erai tânăr, este posibil să nu fi simțit nevoia de exerciții, deoarece aveai un loc de muncă solicitant. Sau, poate că nu aveai cea mai bună condiție fizică, dar responsabilitățile de fiecare zi te împiedicau să faci exerciții fizice în măsura în care ți-ai fi dorit. Deși exercițiile fizice sunt absolut necesare la orice vârstă, atunci când ești pensionar, acestea sunt absolut obligatorii. Dacă nu îți place să faci exerciții, fă echipă cu un prieten care te poate motiva. Alege doar exercițiile care îți aduc bucurie. Nimeni nu te forțează să te miști într-un mod plictisitor. Antrenamentul nu trebuie să fie o corvoadă. De fapt este o idee bună să vorbești cu un medic înainte de a face mișcare pe cont propriu.

Fii un pacient bun

Mergi la consultațiile anuale pe care trebuie să le faci cu medicul de familie și nu rata nicio analiză. De asemenea, dacă ai îngrijorări în ceea ce privește sănătatea ta, sună din timp pentru a-ți face o programare la un consult. Nu aștepta până în ultimul moment dacă ești cu adevărat îngrijorat. Altfel, problema s-ar putea înrăutății ireversibil. Nivelul de colesterol trebuie verificat cu regularitate, la fel și semnele de dezvoltare ale cancerului.

Este important și să ai mereu acasă toate medicamentele necesare. De asemenea, este o idee bună să ai și aparate pentru monitorizarea tensiunii, sau teste de glicemie, ori pentru verificarea altor parametri. Un tensiometru cu preț bun, te poate ajuta să depistezi rapid problemele legate de tensiune, putând să depistezi din timp un AVC, spre exemplu.

Mănâncă bine


O alimentație corectă la vârsta de pensionare este esențială pentru o sănătate bună. Beneficiile unei bune alimentații sunt foarte studiate și documentate. Dacă te hrănești bine vei avea mai multă energie și vei avea mai puține riscuri de a dezvolta o boală de inimă. De asemenea, îți va fi mai ușor să păstrezi o greutate care să îți permită o bună mobilitate. Dacă vei lua în greutate la această vârstă, ești mult mai expus riscului de AVC și de diabet de tip 2. Ar fi o idee bună să consulți un nutriționist, să înveți despre principalele grupe de nutrienți și să înveți cum să proporționezi hrana în farfurie. Apasă aici pentru a afla ce alimente te vor menține mai tânăr.


Stai mai puțin la TV


O oră sau două de stat la TV în fiecare zi nu sunt considerate un obicei nesănătos, dar mulți pensionari sunt confuzi după pensionare. Astfel ajung să petreacă ore întregi în fața televizorului deoarece nu mai au un scop precis. Acest obicei este în strânsă conexiune cu cazurile de depresie și anxietate. Găsește activități plăcute în aer liber. Fă-ți hobby-uri care implică un anumit grad de mișcare și fă-ți prieteni noi cu care să poți petrece timp. Astfel, vei fi mai sănătos, atât pe plan fizic, cât și psihic. Dacă ai nevoie de idei, iată cum poți să îți faci prieteni la o vârstă înaintată.

Viața după pensionare poate fi cea mai frumoasă perioadă din viață, doar dacă te străduiești să păstrezi obiceiuri sănătoase, care să te ajute să ai o condiție fizică bună, dar și o sănătate psihică bine controlată.

Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com