Cultură

2017-03-09, 11:11:18

Viaţa actorului Ion Dichiseanu, transpusă în două cărţi, lansate la Slatina

„Am scris numai adevărul şi nu am fabulat nimic. Este tot ce mi s-a întâmplat mie”, mărturiseşte maestrul Ion Dichiseanu, prezent la Slatina, cu ocazia lansării cărţilor „Adevărul, mai frumos decât legenda” şi „Am fost rivalul regelui”, în care povesteşte prima şi cea mai mare dragoste pe care a trăit-o cu faimoasa actriţă Sara Montiel.

Actorul de teatru şi filme Ion Dichiseanu şi-a lansat, miercuri seara, la Slatina, volumele„Adevărul, mai frumos decât legenda”, şi „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, ambele apărute la Editura Polirom, manifestarea fiind organizată de Centrul Cultural „Eugen Ionescu”.

Întâlnirea cu îndrăgitul actor a fost una emoţionantă pentru zecile de admiratori care au venit să-l vadă în carne şi oase pe maestrul Ion Dichiseanu. Preţ de mai bine de un ceas, actorul a depănat amintiri de pe platourile de filmare împreună cu maestrul Eugen Cristea, prezent şi domnia sa la eveniment, pe care îl consideră bunul său prieten.

Eugen Cristea spune despre Ion Dichiseanu: „Mi-aş dori ca şi generaţiile care vin după noi să dea măcar încă un Ion Dichiseanu. Mi se pare, însă, imposibil. El este unicat, un drăguţ, şi reprezintă exact definiţia pe care a dat-o maestrul Radu Beligan actorului şi anume aceea că actorul înseamnă statură, gură şi figură”.

Oamenii au avut posibilitatea de a-i cunoaşte încă o latură a maestrului Ion Dichiseanu şi anume aceea de narator. La finalul întâlnirii, Ion Dichiseanu a oferit autografe publicului prezent la eveniment.

Revenind însă la cele două cărţi trebuie spus faptul că primul volum, „Adevărul, mai frumos decât legenda”, este un mănunchi de amintiri legate de viaţa actorului, de creaţiile sale de pe scenă şi de pe platourile de filmare, despre colegi, despre peripluri prin ţară şi întâlniri cu mari actori străini.

„Nu sunt numai întâmplări din film, ci şi din viaţa mea personală. Nu fabulez nimic, nu este ficţiune, pur şi simplu este tot ce mi s-a întâmplat mie. Sunt nişte lucruri care nu se văd şi nu se ştiu din culisele teatrului sau din spatele aparatului de filmat. Lumea mai puţin cunoaşte şi oamenii sunt curioşi. Pentru asta am şi lansat cartea, ca să rămână posterităţii nişte adevăruri”, a spus Dichiseanu.

Cea de-a doua carte,„Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, cuprinde amintirile actorului legate de povestea de iubire trăită cu legendara cântăreaţă şi actriţă spaniolă Sara Montiel.

„Sara Montiel a fost un episod din viaţa mea. Dacă prima carte este o bucăţică din inima mea, în cea de-a doua carte m-am concentrat, axat mai bine zis, pe love story, pe un singur personaj”, a adăugat maestrul Dichiseanu.

Şi ce îndemn mai bun în a lectura cele două cărţi decât acela adresat de însuşi autorul: „Dacă mă iubesc, cărţile îmi citesc”.

 

Comentarii

Redacţia

2017-03-09 11:11:18

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro