Un slătinean datorează primăriei impozite şi taxe de aproape trei miliarde lei vechi. Topul datornicilor la bugetul local

Gazeta Nouă a realizat un top al slătinenilor şi firmelor care nu şi-au plătit impozitele şi taxele datorate la bugetul local al Primăriei Slatina.

În cazul firmelor, cea mai mare datorie înregistrată de o societate din Slatina se ridică la 805.874 lei, sumele restante fiind impozite şi taxe locale aferente clădirilor, terenurilor şi autoturismelor deţinute, potrivit informaţiilor oficiale remise de Direcţia Generală Economică a primăriei.

Pe locul doi în acest top regăsim o societate care îi datorează primăriei suma de 402.269 lei, clasamentul fiind completat de o firmă care trebuie să achite suma de  386.326, reprezentând tot impozite şi taxe pe clădiri, teren şi autoturisme.

În ceea ce îi priveşte pe slătineni, cea mai mare datorie înregistrată de o persoană fizică se ridică la 271.640 lei, adică aproape trei miliarde lei vechi, reprezentând impozit pe clădiri, teren şi amenzi.

Alt slătinean datorează municipalităţii 203.189 lei, suma reprezentând impozite neachitate pentru autoturism, clădiri, dar şi amenzi.
100.700 lei este suma pe care o datorează  un slătinean care completează acest top. Nici el nu şi-a achitat dările pentru clădirea şi terenul deţinute, dar nici amenzile încasate.

Directorul Direcţiei Generale Economice din subordinea Primăriei Slatina, Alin Calotă, spune că în cazul tuturor datornicilor a fost iniţiată procedura de executare. 

„Atât pentru contribuabilii persoane juridice, cât şi pentru cei persoane fizice, procedurile de recuperare au fost începute, fiind emise titluri executorii şi somaţii, urmate de întocmirea de popriri şi blocări de conturi”, a declarat Calotă.

Şi marii datornici la bugetul local au şansa să-şi achite sumele restante, fără a mai plăti penalităţi, potrivit proiectului de amnistie fiscală lansat în dezbatere publică de Primăria Slatina.

Destinatarii reglementării aflate în stadiul de proiect sunt debitorii persoane juridice, persoane fizice sau entităţi fără personalitate juridică, care la data de 31 decembrie 2018, inclusiv, au obligaţii fiscale principale restante sub un milion de lei, precum şi debitorii persoane fizice sau entităţi fără personalitate juridică, unităţi administrativ teritoriale ori instituţii publice, care au obligaţii principale restante, la data de 31 decembrie 2018, de un milion de lei sau mai mari. Nu intră sub incidenţa prevederilor, debitorii care se află în insolvenţă şi nici cei care se află în dizolvare, potrivit prevederilor legale.

Procedura de urmat pentru a beneficia de facilităţile fiscale este prevăzută în anexa la proiectul hotărârii şi presupune ca, după intrarea în vigoare a hotărârii, toţi contribuabilii interesaţi să beneficieze de efectele actului normativ să notifice organul fiscal, adică Direcţia Generală Economică a Primăriei Slatina, cu privire la intenţia lor, până cel târziu în data de 15 decembrie 2019. După efectuarea verificărilor de către organul fiscal cu privire la îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea facilităţii şi comunicarea certificatului de atestare fiscală debitorului, se va dispune ca toate accesoriile care pot face obiectul anulării să se amâne la plată, iar debitorul va formula ulterior o cerere de anulare a accesoriilor.

Condiţia pentru soluţionarea favorabilă a cererii este plata, după cum urmează: 1. a tuturor obligaţiilor fiscale principale , restante la 31 decembrie 2018, inclusiv; 2. a tuturor obligaţiilor fiscale principale şi accesorii cu termene de plată, cuprinse între 1 ianuarie 2019 - 15 decembrie 2019, inclusiv, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, 3. beneficiază de facilitatea fiscală şi contribuabilii care au efectuat, anterior datei de 31 decembrie 2018, plata tuturor obligaţiilor fiscale principale restante şi care nu mai figurează cu obligaţie principală, ci numai cu accesorii.

Cererea de anulare a accesoriilor se face după efectuarea plăţii, dar nu mai târziu de 15 decembrie 2019, inclusiv.