Un scut de care ar trebui să profităm! La maxim!

Acum vreo două zile, la Deveselu, în comuna unde primar este Ion Aliman, s-a desfăşurat o vizită de lucru. A ministrului Apărării, Mircea Duşa. Ocazie cu care, pe lângă fotografii şi declaraţii de presă, aşa cum îi şade bine unui oficial atent la comunicare, s-a făcut inventarul unei etape de lucru din proiectul privind reabilitarea/modernizarea infrastructurii din localitate.


Practic, la Deveselu se lucrează aşa cum ar trebui să se lucreze în toată ţara, într-un ritm pe care nici administraţia de acolo, nici observatorii fenomenului public din Olt nu-l intuiau în urmă cu câţiva ani, atunci când scutul antirachetă, susţinut obsesiv de americani, însuşit de forţele NATO, era doar un proiect în nişte mape cu documente clasificate, plimbate între cancelariile Statelor Unite şi dispozitivele de comandă ale structurilor militare internaţionale. E incredibil cât de repede se mişcă lucrurile atunci când există voinţă, interes imediat şi o strategie clară. Banii aproape că nici nu mai contează. E o poveste anexă la fenomenul Deveselu.


Proiectul din această comună olteană este generator de impulsuri pentru întreaga zonă. Cu capul pe umeri, trebuie spus că şi centura Caracalului, Autostrada Sudului, chiar şi Autostrada Slatina-Piteşti (sic!), Slatina-Craiova, are un pic de viteză în derularea etapelor preliminare, tot pe motiv de scut. Din fericire, ce vor alţii din afară e bine pentru noi, pentru cât mai multă lume. Iar asta înseamnă ceva. Sau trebuie să însemne mai mult decât se vede şi se ştie. Scutul, ca o chestiune abstractă, făcând derogare de la principiile sale lucrative, trebuie să ne motiveze în a găsi soluţii care să ne permită să profităm la maxim de pe urma lui. E, poate, de la invazia austriacă din Oltenia, de acum două secole, o şansă pe care nu o putem rata. Despre zona asta se va vorbi curent în America, măcar în spaţiul militar, şi nu numai, iar din urma acestei oportunităţi întreaga zonă poate cunoaşte o dezvoltare nesperată.


Nu ştiu, e nevoie de ceva! De altceva decât există în prezent, de o acţiune concentrată de promovare a capitalului uman, geografic, economic, al unui sud care este la fel de frumos, dacă nu şi mai mult, decât alte zone de câmpie, din State sau din altă parte. Oamenii locului sunt inteligenţi, sunt frumoşi, au cuvânt, onoare şi caracter, iar asta, dacă va fi pusă în valoare, într-un potenţial real, profitând de pe urma ocupaţiei americane, poate să însemne o oportunitate fantastică. Depinde doar de noi, să pornim un mecanism. Iar atunci când se va întâmpla asta, rezultatele vor veni obligatoriu. Nici nu se poate altfel. Ceea ce se vede acum la Deveselu arată clar pe ce ne bazăm, unde suntem şi de unde plecăm.