Un ordin de ministru aruncă în aer liniile de gardă de la SJU Slatina. Reprezentanţii spitalului au cerut lămuriri Ministerului Sănătăţii

Un ordin de ministru mai vechi pune în încurcătură întreg sistemul de gărzi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Astfel, potrivit legii, după o gardă, medicii trebuie să beneficieze de 24 de ore libere. Dacă acest ordin se va aplica, multe secţii de la spitalul slătinean nu vor putea acoperi liniile de gardă. Managerul celei mai mari unităţi medicale din judeţ, Cătălin Rotea, a solicitat lămuriri Ministerului Sănătăţii.

Secţii precum Cardiologie, ATI sau Gastroenterologie de la nivelul SJU Slatina ar putea rămâne descoperite cu gărzile, dacă un ordin de ministru mai vechi se va aplica.

Potrivit legii, după ieşirea din gardă, un medic trebuie să beneficieze de 24 de ore libere.
 
Managerul SJU Slatina, Cătălin Rotea, a precizat că din 19 medici coordonatori, 14 au făcut referate scrise în care specifică că nu vor putea acoperi necesarul de gărzi, dacă se va aplica ordinul de ministru.

„Există un ordin de ministru care prevede ca medicul, după ce şi-a efectuat activitatea din linia de gardă, beneficiază de 24 de ore libere. Ordinul este interpretabil, spune că beneficiază, nu că este obligatoriu. Din spitalele din zonă, doar spitalul din Craiova aplică acest ordin, pentru că este centru universitar. Din 19 medici coordonatori de linii de gardă, 14 au făcut referate scrise prin care au specificat că nu pot acoperi necesarul de gărzi şi vor apărea disfuncţionalităţi.
Şi aici vorbim de UPU Slatina, ATI, Cardiologie, pe majoritatea secţiilor pot fi probleme”,
a spus Rotea. 

Reprezentanţii SJU Slatina au solicitat Ministerului Sănătăţii clarificări privind această situaţie.
 
„În Consiliul Medical, în unanimitate, s-a votat să mergem în continuare fără acordarea celor 24 de ore după gardă, până la primirea unor clarificări de la Ministerul Sănătăţii. Am solicitat Ministerului să clarifice dacă ordinul este imperativ sau nu. Săptămâna trecută, am făcut adresa la minister, pentru că ordinul este evaziv şi interpretabil. Scopul nostru final este să acordăm servicii medicale de calitate pacienţilor, iar dacă aplicăm acest ordin, sigur apar disfuncţionalităţi în activitatea spitalului”, a conchis Cătălin Rotea.

Doctorii vor să ştie dacă sunt în culpă medicală


Vicepreşedintele Camerei Federative a Medicilor Olt, Cătălin Dudu, a precizat că instituţia pe care o reprezintă a solicitat şi ea Ministerul Sănătăţii explicaţii. Doctorii slătineni vor să ştie dacă sunt în culpă medicală, dacă rămân la spital după gardă.

„Legea spune că, după o gardă de 24 de ore, medicul trebuie să aibă liber alte 24 de ore. Până acum, la noi, nu s-a aplicat din cauza lipsei de personal, dar trebuie să găsim o soluţie cu conducerea spitalului. Dacă se întâmplă ceva, iar medicul nu a beneficiat de această lege, nu ştim dacă el poate fi acuzat de malpraxis. Am cerut explicaţii la Ministerului Sănătăţi. Nu ştim ce se întâmplă cu medicul după gardă, dacă este în culpă medicală, dacă rămâne sau nu. Dacă ne spune cineva că nu avem probleme, vom continua aşa. Dacă suntem în culpă medicală după gardă, pentru că ar fi trebuit să fim liberi, atunci e complicat. Şi trebuie găsită o soluţie legală pentru activitatea medicului”, a spus chirurgul Cătălin Dudu.