Un milion de lei pentru începerea lucrărilor la pavilionul de Gerontopsihiatrie şi Adicţie de la Spitalul de Psihiatrie Schitu

Un milion de lei a fost alocat pentru construcţia pavilionului ce va găzdui secţiile de Gerontopsihiatrie şi Adicţie de la Spitaului de Psihiatrie Schitu-Greci. Fiecare secţie va avea câte 25 de paturi, locul fiind special conceput şi gândit pentru oltenii dependenţi de alcool sau droguri şi pentru pacienţii cu demenţă.

O nouă clădire va fi construită în curtea Spitalului de Psihiatrie Schitu. Noul pavilion va găzdui secţiile de Gerontopsihiatrie şi Adicţie, decizia înfiinţării venind ca o consecinţă a adresabilităţii crescute pe acest segment.

Managerul Spitalului Schitu, medicul Sorin Brătoi, a precizat că au fost obţinute toate avizele, urmând ca proiectul să fie scos la licitaţie.

„Avem un milion de lei pentru investiţia multianuală de construire a pavilionului de Gerontopsihiatrie şi Adicţie. Vor fi două secţii cu câte 25 de paturi, plus blocul alimentar, este o clădire nouă, de la zero. Proiectul este gata, avem toate avizele luate, doar să-l scoatem la licitaţie şi să-l bagăm în execuţie”, a spus Brătoi.

Acesta a spus că adresabilitatea a crescut foarte mult.

„Necesitatea construirii celor două secţii a plecat de la adresabilitatea foarte mare. Persoanele cu afecţiuni psihiatrice, cu vârsta de peste 60 de ani, cu demenţă vasculară, cu Alzheimer, sunt o problemă. În 2015, în urma unui studiu s-a obervat că România este pe primul loc la numărul cazurilor de demenţa, care au crescut cu 25-30 la sută. Putem spune că stresul şi alimentaţia, gena sunt factori ce duc la apariţia demenţei. Vasele de sânge încep să se întârească şi devin rigide şi nu mai este flux de sânge constant în periferie, iar ariile cerebrale încep să moară. Aceasta este demenţa, explicată simplu. Prin tratamente, noi  încetinim evoluţia. În loc să te degradezi în doi-trei ani, te degradez în 10-12. Adresabilitate este foarte mare, peste 20-30 la sută din pacienţi sunt internaţi cu demenţă”, a spus Brătoi.

Consumul de droguri a crescut constant la nivelul judeţului, iar înfiinţarea Secţiei de Adicţie ar veni în sprijinul toxicomanilor.

În ultimii doi ani, procurorii DIICOT au trimis în judecată peste o sută de persoane, acuzaţiile vizând traficul şi consumul de droguri. Ancheta din dosarele „Droguri pentru liceeni” a ajuns la licee importante din Slatina, Balş şi Drăgăneşti, zeci de tineri fiind trimişi în judecată.

Dependenţa acestor tineri nu poate fi tratată decât în centre de specialitate, care nu prea există la nivelul judeţului, la acest moment. Pentru că dependenţa de droguri este o problemă de actualitate ce îi afectează pe tinerii din judeţ, medicii de la Spitalul de Psihiatrie Schitu Greci îşi doresc ca acest proiect să prindă contur cât mai repede.