Tu știi care sunt deșeurile considerate periculoase?

Toate tipurile de deșeuri au un impact negativ asupra mediului, dar există câteva categorii de ce sunt considerate mai periculoase și mult mai nocive decât cele menajere sau stradale. Se consideră că acestea generează atât poluare gravă, cât și un risc mărit de daune asupra oamenilor sau a animalelor.

Deșeurile periculoase sunt reprezentate de substanțe, materiale sau produse al căror impact negativ asupra mediului, oamenilor și animalelor este incontestabil. Din acest motiv, se recomandă ca aceste categorii să fie manevrate și colectate în mod corespunzător, cu atenție, preferabil de către specialiști în domeniu.

Acumulatorii și bateriile

Aceste produse intră în categoria deșeurilor periculoase și nu este indicat să fie aruncate pur și simplu la gunoi. Sunt instrumente utile în orice locuință, dar au o perioadă limitată de viață.

Specialiștii consideră că este greșit să fie aruncate la gunoi, deoarece atât acumulatorii, cât și bateriile au un impact nociv asupra mediului și sănătății oamenilor. Explicația? Aceste produse conțin metale grele precum Hg, Pb, Cd, Ni ori Li, iar în momentul în care sunt aruncate în coș împreună cu deșeurile menajere, metalele din componență vor ajunge să contamineze solul și apa. O singură baterie se descompune în aproximativ 110 ani, timp în care procesul de dezintegrare poluează grav mediul înconjurător cu respectivele substanțe menționate și nu numai.

Becurile și alte surse de iluminat


Simplele becuri și alte surse de iluminat, indiferent de ce tip sunt, fac parte tot din categoria deșeurilor periculoase ce ar trebui separate de celelalte, deoarece conțin substanțe și gaze toxice care pun în pericol atât mediul, cât și sănătatea. Mercurul din componența lor este cel mai periculos element chimic toxic și dăunător.

De asemenea, dacă becurile sau alte surse de iluminat se aruncă la comun cu alte deșeuri din gospodărie, există riscul ca substanțele toxice din ele să se scurgă, poluând, astfel, apa și mediul.

O soluție pentru a evita poluarea ar fi colectarea deșeurilor periculoase cu GreenGlobal, adică în mod corespunzător, de către specialiști. O altă variantă ar fi reciclarea becurilor și refolosirea lor pe post de decor, de exemplu, dar fără a mai fi aprinse, deoarece, astfel, se poate contribui la protecția mediului și a propriei sănătăți.

Medicamente vechi sau expirate

Produsele farmaceutice sunt create pentru a fi active din punct de vedere biologic, ceea ce înseamnă că aruncarea lor la gunoi este periculoasă și nocivă. Este dovedit faptul că, odată aruncate împreună cu deșeurile menajere, ele ajung prima dată în stratul freatic și în râuri, după care ajung în casele tuturor.

Studiile au arătat efectele negative pe care le au diverse medicamente care ajung în apă asupra peștilor și nu numai. Spre exemplu:

antibioticele: cresc rezistența microorganismelor față de acestea;
preparatele hormonale: declanșează feminizarea peștilor din apele reziduale (studiu realizat în apele experimentale din Montreal);
antidepresivele: s-a descoperit fapul că, în cazul păstrăvilor (studiu realizat tot în Montreal), se produce o încetinire a reacțiilor de răspuns a țesuturilor cerebrale. De asemenea, se produce și o acumulare de substanțe active în mușchi.

În concluzie, poți să protejezi mediul în care trăiești cu un minim de efort, prin plasarea deșeurilor periculoase în locuri special amenajate, reciclare și achiziționarea produselor de mai sus doar în cantitățile necesare. Protejând mediul înconjurător, îți protejezi propria sănătate!


Sursa foto: unsplash.com