Actualitate

2020-01-10, 13:25:16

Trei noi focare de pestă porcină, în judeţ. Au fost ucişi 16 porci

Noi focare de pestă porcină au fost confirmate la Corabia, Gârcov şi Cârlogani, fiind afectaţi porci din gospodării. Din focare au fost eliminaţi 16 porci. În total, în judeţ sunt 64 de focare active.

Specialiştii DSVSA Olt au fost nevoiţi să ia o serie de măsuri, plasând gospodăriile afectate sub supraveghere.

„Gospodăriile au fost plasate sub supraveghere oficială din ianuarie, încă de la declararea suspiciunii în baza buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt şi au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focare a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale. În total au fost eliminaţi 16 porci”, spun cei de la DSVSA Olt.

Zonele de restricţie ca urmare a confirmării celor trei focare de pestă porcină africană cuprind următorele localităţi şi fonduri cinegetice: pentru focarul confirmat în Corabia - localități şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de protecție: UAT Corabia (Celei, Corabia Veche), FV 53 Orlea; se încadrează în zona de supraveghere: UAT Corabia (Corabia, Tudor Vladimirescu, Vârtopu), UAT Orlea (Orlea, Orlea Nouă), UAT Vişina (Vişina), o exploataţie comercială de suine şi FV 55 Corabia. Pentru focarul confirmat în Gârcov: localități şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de protecție: UAT Gârcov (Gârcov), extravilan şi stâne; FV 57 Gârcov, iar în zona de supraveghere: UAT Gârcov (Ursa), UAT Giuvarăşti (Giuvarăşti), UAT Izbiceni (Izbiceni), UAT Tia Mare (Doanca), UAT Corabia (Corabia); FV 55 Corabia.
 
Pentru focarul confirmat în Cârlogani: localități şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de protecție: UAT Cârlogani (Cârlogani, Scorbura, Beculeşti, Cepari); FV 15 Cârlogani. Localitățile şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere: UAT Cârlogani (Stupina), UAT Morunglav (Morunglav, Poiana Mare, Ghioşani, Moruneşti, Bărăşti), UAT Pleşoiu (Arceşti, Cocorăşti, Doba, Schitu din Deal, Schitu din Vale); UAT Strejeşti (Colibaşi, Strejeşti, Strejeştii de Sus), UAT Grădinari (Runcu Mare), UAT Iancu Jianu (Iancu Jianu), FV 14 Strejeşti, FV 16 Moroneşti şi FV 20 Izvoru. 

La nivelul judeţului, sunt active în prezent 64 de focare şi se menţin restricţiile pentru localităţile Curtişoara, Teslui, Oporelu, Strejeşti, Grădinari, Pleşoiu, Găneasa, Slătioara, Slatina, Valea Mare, Priseaca, Ipoteşti, Coteana, Brebeni, Milcov, Brancoveni, Falcoiu, Osica de Sus, Maruntei, Izvoarele, Vâlcele, Schitu.

De asemenea, ca urmare a suprapuneii focarelor în zona de sud a judeţului Olt se menţin restricţiile în localităţile Vlădila, Rotunda, Bucinişu, Studina, Grădinile, Brastavăţu, Obîrşia, Vişina Nouă, Vădastra, Vişina, Urzica, Vădăstriţa, Ştefan cel Mare, Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea, Corabia, Gîrcov, Izbiceni, Giuvărăşti, Tia Mare.


Comentarii

Redacţia

2020-01-10 13:25:16

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...