Agricultură

2019-03-12, 12:16:27

Trei fermieri olteni au cerut subvenţia la usturoi. Aceştia sunt din Sârbii-Măgura şi Corabia

Doi fermieri din Sârbii-Măgura şi unul din Corabia au solicitat Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DAJ) Olt subvenţia la usturoi. Cultivatorii de usturoi din judeţ au termen până pe 15 mai să-şi depună cererile.

Directorul DAJ Olt, Ion Anuţa, a declarat că şi alţi cultivatori de usturoi din judeţ vor solicita acest sprijin. În prima săptămână de la startul accesării Schemei de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”, trei fermieri olteni au depus cereri. 

„La usturoi avem depuse trei cereri. Doi fermieri sunt din Sârbii-Măgura şi unul de la Corabia. Sigur vor mai veni şi alţi agricultori să ceară acest sprijin. Au termen până pe 15 mai”, a spus Anuţa.

Schema de ajutor de minimis se desfășoară pe o perioadă de trei ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro la hectarul cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulativ: să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi, să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere şi să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative.

Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie - 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere. Documentele justificative, adică bonul fiscal, factura, fila, filele din carnetul de comercializare, care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se depun la DAJ Olt până la data de 29 noiembrie, inclusiv.

Cei mai mulţi cultivatori de usturoi din judeţ sunt comasaţi în zona Fălcoiu, usturoiul de Cioroiu având la bază un soi străvechi, fără a fi folosiţi hibrizi.

Comentarii

Redacţia

2019-03-12 12:16:27

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...