Trebuie să susții un interviu online? Află ce trebuie să faci pentru a obține un „DA”

Peste tot în mass-media se discuta despre pandemia de Coronavirus, ceea ce a făcut ca majoritatea companiilor să lucreze de acasă. Acest lucru înseamnă, desigur, că și efectuarea interviurilor de angajare se face tot în mediul online. Probabil că te întrebi ce presupune o astfel de întrevedere și care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont, pentru a lăsa o impresie cât mai bună în fața angajatorului. Interviul online se aseamănă cu cel obișnuit din aproape toate punctele de vedere, așadar, dacă respecți câteva lucruri esențiale, vei obține postul dorit.

Iată ce trebuie să faci pentru a obține un “DA”:

1. Ținuta trebuie să inspire seriozitate, fiind a doua carte de vizită

Dacă pentru un interviu clasic ai aborda un stil vestimentar office, alege același lucru și pentru întâlnirea virtuală cu angajatorul tău. Specialiștii recomandă costume pentru bărbați de la Escudo.ro într-o singură culoare, fără modele extravagante, iar pentru doamne un machiaj subtil și o coafură care să le scoată în evidență.

2. Locul în care vei susține interviul trebuie să fie ales cu mare atenție

Următorul lucru de care trebuie să ții cont este poziționarea laptopului sau a telefonului tău, astfel încât să fii vizibil de la brâu în sus. Dacă optezi pentru telefonul mobil, ai grijă să nu-l ții în mână pe toată durata discuției. Astfel, elimini din start mișcările involuntare de mâna, care pot deveni supărătoare pentru interlocutorul tău virtual. Înainte de interviul în sine, scapă de tot ceea ce ți-ar putea distrage atenția. Orice persoană sau animal de companie, care ar putea apărea în cadru în momentul interviului, denotă o lipsă de profesionalism.

3. Atitudinea și limbajul corpului sunt esențiale pentru succes 

Odată începută conversația, fii cât mai relaxat, nu te mișca prea mult, gesticulează doar atunci când este nevoie și evită mișcările inutile din cap. Deși îți va părea tentant să te uiți doar la imaginea cu interlocutorul tău, afișată pe ecranul telefonului sau a computerului tău, privește cât mai mult în camera web. Acest lucru va crea o relație personală, ca și cum ai privi persoana în ochi. Un mic truc pe care poți să-l folosești ca să-ți amintești să și zâmbești este să folosești notițele pentru birou pentru a desena o față zâmbitoare, pe care să o lipești de laptop. Aceasta îți va indica că trebuie să ai o atitudine deschisă față de persoana cu care vorbești.

4. Vorbește rar, clar si raspicat

Legat de convorbirea în sine, un aspect foarte important este să aștepți 3 secunde după ce interlocutorul tău a terminat de vorbit și abia ulterior să răspunzi. Respectând acest lucru, nu vor exista suprapuneri, nu veți vorbi unul peste celălalt, nici măcar atunci când conexiunea la internet generează ecouri și întârzieri. Vorbind rar și răspicat, folosind propozitii simple, te asiguri că mesajul tău este înțeles și recepționat în întregime. Chiar dacă emoțiile te vor încerca la început, concentrează-te și reține numele persoanei cu care vorbești. Evită răspunsurile stereotipe, cu da sau nu și nu uita de formulele de politețe. La finalul interviului, adaugă o formulă ca “sper să vă cunosc personal” sau „mi-a făcut plăcere să vă cunosc”. Totul are legătură cu doza de entuziasm. Amintește-ți că o persoană supărată, încruntată sau peste măsură de anxioasă nu poate inspira încredere nimănui. Emoțiile îți pot influența fluența cuvintelor, însă nu și atitudinea. E bine să pornești zâmbitor și entuziast. 

Acum că știi ce ai de făcut și ce este bine să eviți la interviu, concentrează-te asupra discuției cu angajatorul tău și oferă-i încrederea pe care el o caută la un viitor angajat.

sursa foto: unsplash.com