Comunitate

2017-03-16, 15:46:37

Tranzacţiile între aparţinători şi donatori, interzise în Centrul de Transfuzii Slatina. „ Nu există o condiţionare a actului medical, pentru că pacientul nu are donatori”

În contextul scandalului de la Craiova, şefa Centrului de Transfuzii Sanguine Slatina, medicul Ramona Lesnic, a făcut precizări foarte exacte. Aceasta spune că tranzacţiile între aparţinători şi donatori, mai ales în Centrul de Transfuzii de la Slatina, sunt interzise. Mai mult de atât, medicii nu pot condiţiona efectuarea intervenţiilor chirurgicale cu donarea de sânge.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii Sanguine Slatina îi sfătuiesc pe aparţinătorii pacienţilor ce au nevoie de intervenţii chirurgicale sau de alte proceduri medicale să doneze sânge şi nu să recruteze donatori. Chiar şi medicii din spitalul slătinean încearcă să convingă familiile bolnavilor să meargă să doneze sânge, gest ce poate salva viaţa unui om.

Şefa Centrului de Transfuzii Sanguine Slatina, medicul Ramona Lesnic, a declarat că este ilegal ca aparţinătorii să le ofere donatorilor sume de bani, încercând astfel să-i convingă să doneze pentru bolnavul lor.

Chiar în sala de aşteptare a Centrului de la Slatina există un afiş prin care se face precizarea că este „interzisă oferirea oricăror tipuri de recompensă de la pacienţi sau rude ale acestora către donatori”.

„Trebuie respectată confidenţialitatea donatorului şi este ilegal să promiţi avantaje materiale unor oameni pe care nu îi cunoşti ca să doneze sânge pentru familia ta. Nouă ne scade numărul donatorilor, dacă persoanele sunt recrutate din sala de aşteptare a Centrului. Este interzis să se ofere bani, este imoral să faci acest lucru”,
a spus Ramona Lesnic.

Directorul Centrului de Transfuzii din Slatina a precizat că, nu de puţine ori, personalul a surprins discuţii între aparţinători şi donatori.

„Au fost sesizate discuţii între aparţinători şi cei care erau în sala de aşteptare. În Centrul de Transfuzii este interzis să se facă astfel de tranzacţii. Acest fenomen trebuie să fie combătut, pentru că scade numărul de donatori. Donatorul primeşte o adeverinţă prin care se certifică că a donat sânge în ziua respectivă, pentru o persoană. Dacă pacientul nu are donatori, tot va primi sânge. Nu există o condiţionare a actului medical, pentru că pacientul nu are donator. Centrul Slatina dă sânge inclusiv pacienţilor pentru care nu se prezintă niciun donator. Dacă în familie sunt persoane care doresc să doneze, dar sunt în pragul disperării, sunt agitate, hipertensive şi nu îndeplinesc condiţiile, aparţinătorul lor va primi sânge. Noi îi eliberăm o adeverinţă de intenţie de donare, cu rugămintea ca acesta să vină să doneze după ce se linişteşte”, a adăugat Ramona Lesnic.  
 

Comentarii

Redacţia

2017-03-16 15:46:37

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro