Naţional

2019-08-18, 17:58:24

Tragedie la Spitalul de Psihiatrie Săpoca: Un bolnav a ucis patru pacienţi cu un stativ de perfuzii. Alţi 9 oameni, internaţi în stare gravă în spitalele din Capitală

Un bolnav internat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din judeţul Buzău a omorât în noaptea de sâmbătă spre duminică alţi patru pacienţi şi a rănit alţi nouă. Acesta a devenit violent şi a lovit cu un obiect metalic luat din spital. Bărbatul de 38 de ani a fost internat cu sevraj etilic, potrivit unor surse din cadrul Poliţiei.

Atacatorul a fost prins de poliţişti la poartă, cu stativul de perfuzii în mână, şi a existat o luptă cu forţele de ordine până când a fost imobilizat. Acum, agresorul este în custodia Poliţiei. Situaţia pacienţilor transferaţi de la Buzău este: 2 - la Spitalul Floreasca, 2 - pacienţi la Spitalul Sf. Pantelimon Bucureşti, 3 - pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni", 2 - pacienţi la Spitalul Universitar.

UPDATE ora 17.33 Sorina Pintea: Spitalul Săpoca nu a solicitat niciodată aprobare pentru o firmă de pază

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la Buzău, că Spitalul de Psihiatrie Săpoca, unde patru oameni au fost ucişi şi alţi nouă răniţi de un pacient internat, nu a solicitat niciodată angajarea unei firme de pază, iar sindicaliştii au cerut doar acordarea sporurilor legale.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, conducerea Spitalului Săpoca din Buzău nu a cerut aprobare pentru angajarea unei firme de pază, dar Ministerul a crescut posturile din cadrul unităţii medicale cu 45 în ultimii trei ani.

„Cei din conducerea spitalului nu au făcut nicio solicitare pentru aprobarea acestei firme de pază, la Ministerul Sănătăţii. Mai mult decât atât, în statul de funcţii al acestui spital în 2016 existau de 828 posturi, iar acum sunt 873 de posturi, deci au fost aprobate şi finanţate încă 45 de posturi în plus. Acum, de ce nu s-au ocupat, dacă s-au scos la concurs, de ce nu s-au scos, rămâne de văzut. Este un aspect care pe mine m-a intrigat”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, sindicaliştii din unitate au cerut în schimb acordarea integrală a sporurilor.

„Sindicatul a trimis solicitări doar pentru sporuri salariale, invocau desigur condiţiile periculoase, dar în spitalele de psihiatrie sporul e cuprins între 55 şi 75%. Guvernul a făcut o modificare a legii salarizării astfel încât să se asigure sporul minim de 55 %, iar până la 75% spitalul putea din veniturile proprii să ii stimuleze pe angajaţi”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea se află la Buzău pentru a coordona ancheta internă, după ce patru persoane au murit şi mai multe au fost rănite grav de un pacient, care i-a atacat cu un stativ de perfuzii.

UPDATE ora 17.30 Pintea, despre ancheta de la Săpoca: Sunt încă nişte lucruri de neexplicat

Ministrul Sorina Pintea a declarat că în ancheta de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca este verificat fiecare aspect în parte, inclusiv fişa postului personalului medical, subliind că din punctul său de vedere, încă sunt lucruri „de neexplicat”.

„Nu plec de aici până Corpul de Control nu finalizează raportul. Am luat nişte date preliminare, sunt încă nişte lucruri de neexplicat, vom vedea exact ce s-a întâmpla. Vreau să vă spun că se verifică fiecare aspect în parte, inclusiv fişa postului personalului medical”, a declarat Sorina Pintea la Buzău.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la Buzău, unde a venit pentru a supraveghea ancheta la Spitalul de Psihiatrie, că din punctul său de vedere, tragedia de la Săpoca putea fi evitată.

„O primă opinie personală - da, eu cred că da”, a declarat Sorina Pintea, întrebată dacă putea fi evitată tragedia de la Spitalul de Psihiatrie

UPDATE ora 16.20 Toţi pacienţii răniţi de la Spitalul de Psihiatrie din Buzău au fost internaţi în unităţile din Bucureşti

Toţi cei nouă pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie din Buzău au fost transferaţi în unităţile din Bucureşti, arată Ministerul Sănătăţii. Aceştia au traumatisme cranio-cerebrale după ce au fost atacaţi de un bolnav cu un stativ de perfuzii.

Toţi cei 9 pacienţi de la Spitalul de Urgenţă Săpoca a fost internaţi în spitalele din Capitală, toţi având traumatisme cranio-cerebrale.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, pacienţii au vârsta de peste 60 de ani. Unii dintre aceştia sunt conştienţi şi li se fac investigaţii, însă alţii sunt în stare gravă şi urmează să fie supuşi unor intervenţii chirurgicale.

Situaţia pacienţilor transferaţi de la Buzău este: 2 - la Spitalul Floreasca, 2 - pacienţi la Spitalul Sf. Pantelimon Bucureşti, 3 - pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni", 2 - pacienţi la Spitalul Universitar.

UPDATE ORA 14.29 Noi detalii din timpul atacului de la spitalul din Buzău: Agresorul a fugit pe geam

Noi detalii din timpul atacului din noaptea de sâmbătă spre duminică de la Spitalul de Psihiatrie din Buzău, în urma căruia 4 persoane au murit şi 9 au fost rănite, sunt dezvăluite de directorul unităţii medicale. Potrivit acestuia, agresorul ar fi fugit pe geam.

Directorul Spitalului de Psihiatrie Săpoca din Buzău, Viorica Mihalaşcu, a declarat că după atacul comis în noaptea de sâmbătă spre duminică agresorul ar fi ieşit pe geam în curtea spitalului.

Ea susţine că atacul a fost atât de rapid, încât pacienţii din primul salon nici nu au reacţionat.

„La primul salon, lucrurile s-au derulat extrem de rapid, de fapt amândouă atacurile au fost foarte rapide, în primul salon pacienţii nici măcar nu au reacţionat. În cel de-al doilea salon, când a mers şi s-au auzit ţipete, personalul a încercat să intervină, dar în momentul acela, el a ieşit pe geam”, a spus Viorica Mihalaşcu.

Potrivit acesteia, bărbatul de 38 de ani a fost imobilizat în curtea spitalului de un echipaj de poliţie care se afla întâmplător în zonă.

„A fost imobilizat de un echipaj de polţie care întâmplător a adus un alt pacient pentru internare”, a mai spus directorul spitalului.

UPDATE ORA 13:48 Sorina Pintea: La dispoziţia premierului, am pornit spre Spitalul de Psihiatrie Săpoca pentru a coordona ancheta/ Suntem alături de familiile îndurerate

Ministrul Sorina Pintea a anunţat că, la dispoziţia premierului Viorica Dăncilă, a pornit spre Spitalul de Psihiatrie din Buzău pentru a coordona ancheta internă după ce patru persoane au murit şi mai multe au fost rănite grav de un pacient, care i-a atacat cu un stativ de perfuzii.

„In urma informării în permanenţă a premierului, la dispoziţia acesteia, am pornit de urgenţă la spitalul Săpoca din Buzău, pentru a coordona personal ancheta internă privind întâmplările din noaptea trecută şi pentru a asigura tot suportul necesar organelor de urmărire penală. Este un caz tragic care impune rigoare în analiză şi măsuri urgente. Am spus de fiecare dată că siguranţa şi sănătatea pacienţilor sunt menirea întregului sistem medical, iar orice eroare de procedură trebuie corectată prompt pentru a preveni astfel de drame”, a scris ministrul Sănătăţii pe Facebook.

Sorina Pintea a mai precizat că este alături de familiile victimelor: „Suntem alături de familiile îndurerate şi le transmitem toată compasiunea noastră, precum şi asigurarea faptului că toţi cei ce se vor dovedi vinovaţi vor plăti”.

UPDATE ORA 13:22 Patru pacienţi din Săpoca,internaţi în Capitală cu traumatisme cranio-cerebrale. Unul, în stare gavă

Până în prezent, patru pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie din Buzău au fost ajuns în spitalele din Capitală, toţi având traumatisme cranio-cerebrale, arată Ministerul Sănătăţii, Dintre aceştia, unul este în stare gravă, fiind intubat.

Sursa: Mediafax.ro

Comentarii

Redacţia

2019-08-18 17:58:24

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...