Tot mai mulţi olteni îşi dau terenurile în arendă. Numărul fermierilor care au depus Cererea unică a scăzut

Numărul fermierilor olteni care au solicitat, la APIA Olt, subvenţia a scăzut şi în acest an. Acest lucru se întâmplă pentru că tot mai mulţi olteni îşi dau terenurile în arendă, suprafeţele agricole fiind comasate.

15 mai a fost ultima zi în care fermierii olteni şi-au putut depune Cererea unică pe suprafaţă. Din cei 31.631 de fermieri programaţi, au cerut subvenţia 30.208, pentru o suprafaţă de 326.945 de hectare. Suprafaţa cuprinsă în cererile din acest an este mai mare faţă de cea de anul trecut, cu peste şase mii de hectare.

Reprezentanţii APIA Olt spun că tot mai multe suprafeţe agricole sunt comasate.

„Probabil că mai multe terenuri au fost date în arendă. Dacă numărul fermierilor care au venit să depună Cererea a scăzut, înseamnă că suprafeţele celor care nu au depus au ajuns la agricultorii mai mari, au fost comasate. De la an la an, scade numărul de cereri primite şi creşte suprafaţa pentru care se cere subvenţia. În Campania 2017, 34.568 fermieri din judeţ au depus Cererea, iar anul trecut 31.631”,
a spus purtătorul de cuvânt al APIA Olt, Corina Grecea.

Subvenţia poate fi cerută şi în perioada următoare, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de unu la sută pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă Cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 mai. Dacă o astfel de întârziere depășește 25 de zile calendaristice, cererea de ajutor sau cererea de plată este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă niciun ajutor sau sprijin, în conformitate cu prevederile art. 13 din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014.