Tot mai mulţi fermieri olteni îşi vând terenurile sau le dau în arendă. APIA Olt: „Comasarea înseamnă o agricultură mai performantă”

Reprezentanţii APIA Olt constată comasarea terenurilor, de la an la an. Acest lucru înseamnă o agricultură mai performantă.

În ultimii ani, tendiţa este ca micii fermieri care deţin suprafeţe reduse să le vândă sau să le dea în arendă latifundiarilor din judeţ.

Specialiştii APIA Olt sunt curioşi să vadă în acest an câţi fermieri din judeţ vor depune Cererea unică, pentru că numărul celor care solicită subvenţia  scade de la an la an.  

„Există o tendinţă de comasare a suprafeţelor. Şi noi suntem curioşi câţi fermieri vor depune cereri anul acesta, probabil că tot în jur de 31.000. Comasarea înseamnă o agricultură mai performantă. Sunt fermieri mici care, în timp, îşi arendează terenurile sau le vând altor agricultori mai mari. Sunt fermieri care au un hectar două pe care le dau în arendă. Aşa ajung terenurile să fie lucrate de marii fermieri. Această tendinţă de comasare este de câţiva ani. De la an la an, constatăm scăderea numărului de fermieri, dar suprafaţa rămâne la fel sau se măreşte puţin. Probabil, au fost terenuri ce nu au fost declarate, nu au fost lucrate. Suprafaţa din 2019 a fost puţin mai mare, cu aproape 7.000 de hectare faţă de 2018”, spun reprezentanţii APIA Olt.