Tona de grâu a ajuns la două sute de euro. Directorul Staţiunii de Cercetare Caracal: „Previziunile nu sunt deloc bune pentru vară. Estimez o producţie de 3.500 kilograme la hectar”

La nivelul judeţului, pe suprafeţe mari grâul nu a răsărit, iar specialiştii olteni estimează că, anul viitor, producţia la hectar va scădea drastic. O cantitate mai mică de grâu pe piaţă înseamnă şi preţuri mai mari. Chiar şi în această perioadă, grâul este tranzacţionat la preţuri foarte mari, undeva la două sute de euro pe tonă. Previziunile nu arată foarte bine nici pentru producţia din vara următoare.

Directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal, inginerul Marius Bran, a precizat că preţul grâului a crescut cu 40 de procente faţă de anul trecut.

„Grâul de consum care se tranzacţionează în această perioadă şi până în luna martie, conform unor date oficiale, va avea un preţ de două sute de euro pe tonă. Adică peste 90 de bani pe kilogram, ceea ce este foarte mult comparativ cu anul trecut. Vorbim de o creştere de 40 la sută, pentru că atât la nivel mondial, cât şi la nivel naţional, producţia a fost una scăzută, comparativ cu anii trecuţi. În perioada similară a anului trecut, grâul se vindea cu 50-60 de bani, acum va urca la peste 90 de bani”,
a spus Marius Bran.

Seceta din această toamnă va diminua considerabil producţia din vara următoare, iar o cantitate mai mică de grâu pe piaţă înseamnă şi preţuri mai mari.

„Anul trecut, în această perioadă, grâul era verde, avea 15 centimetri, era înfrăţit. Previziunile nu sunt deloc bune pentru vară. Estimez o producţie de 3.500 kilograme la hectar, ţinând cont de stadiul de dezvoltare a grâului din acest moment. Precipitaţiile din această perioadă nu schimbă mare lucru. Producţia următoare va fi diminuată la jumătate, pentru că în acest moment grâul nu a răsărit. Nu este verde nimic din cauza secetei prelungite din toamnă. O canitatea mai mică de grâu pe piaţă înseamnă şi preţuri mai mari. Teoretic, preţul grâului din vara anului 2019 ar trebui să fie la nivelul din acest an. Însă preţurile nu sunt influenţate de producţia din România, ci de producţia mondială, care se tranzacţionează la bursă”, a adăugat Marius Bran. 

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal mai are de vânzare peste două mii de tone de grâu pentru panificaţie. Întreaga cantitate va fi scoasă la vânzare în primâvară, când se încearcă obţinerea unui preţ cât mai mare. În acest an, instituţia din judeţ are 1.350 de hectare semănate cu grâu.