Tinerii dezavantajaţi se vor putea angaja în instituţiile publice locale. Petrea (PSD): „Fiecare tânăr trebuie să aibă o şansă reală şi egală de dezvoltare profesională”

Instituţiile publice vor putea angaja, pe o perioadă de doi ani, tineri dezavantajaţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani, pentru a-i sprijini să capete experienţe, competenţe şi abilităţi care vor putea fi valorificate ulterior în mediul privat.

Potrivit unui comunicat remis de PSD, sunt vizaţi tinerii care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, care fie se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acesta, fie au cel puţin un copil în întreţinere.

Astfel, un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituţiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajaţi, pentru o perioadă de 24 de luni, cu condiţia ca acestea să fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă încetează de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situaţie similară.

Acest lucru este posibil datorită programului de tip „Pasarela”, o măsură prevăzută în Programul de Guvernare, la secţiunea „Şanse reale pentru tineri”, prin care locurile de muncă din sectorul public pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajaţi.

Măsura, iniţiată de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, este prevăzută într-un proiect de lege aprobat, săptămâna aceasta, de Guvern, în contextul în care integrarea tinerilor dezavantajaţi pe piaţa muncii depinde în mod fundamental de existenţa unor locuri de muncă adecvate necesităţilor lor.

Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, preşedintele TSD, consideră că acest program este un pas important în reducerea decalajelor dintre tineri. 

„Îndeplinim una dintre măsurile promise în Programul de Guvernare PSD. Investim în potenţialul şi pregătirea generaţiei tinere pentru o piaţă a muncii dinamică şi competitivă. Fiecare tânăr trebuie să aibă o şansă reală şi egală de dezvoltare profesională. Proiectul acesta le va da posibilitatea să dobândească competenţele şi experienţa necesară în formarea unei cariere. Prin fiecare măsură, vom continua să punem accentul pe crearea unei generaţii capabile să facă faţă noilor provocări şi cerinţe în plan profesional”, a declarat Petrea.

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, declară că programul „Pasarela” are ca scop integrarea tinerilor proveniţi din centrele de plasament.

„Programul Pasarela este unul ambiţios şi menit să rezolve o problema gravă a acestora. Timp de doi ani vor fi angajaţi in administraţia locala pentru a le fi facilitat accesul pe piaţa muncii. Măsura ii priveşte şi pe tinerii cu cel puţin un copil in întreţinere şi fără vreun venit”, a explicat Olguţa Vasilescu.

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Adrian Marius Rîndunică, secretarul general TSD, precizează că integrarea tinerilor dezvantajaţi pe piaţa muncii depinde în mod fundamental de existenţa unor locuri de muncă adecvate necesităţilor lor.

„Putem să asigurăm accesul tinerilor dezavantajaţi pe piaţa muncii numai prin promovarea unor politici coerente şi prin implicarea instituţiilor publice. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a iniţiat acest proiect pentru a crea oportunităţi de angajare şi pentru îmbunătăţirea calităţii forţei de muncă”, a menţionat acesta.